Полъхът на промяната в страната започна с… „Робинята Изаура“. Две години преди дворцовия преврат, младата бразилска девойка гледаше оцъклена господаря Алмейда също като Живков 24 месеца по-късно по време на пленума на БКП. Една гадна сапунка, но пък свежест за времето си, а и отдъхване от съветските филми. Години по-късно дори лафът беше „Изаура, лъсни ми…“. За ботушите идеше реч. Ама малко простащина от зората на свободното изразяване.

Демокрация, зачената с наивитета на много слаб филм, с духа на робините. Предзнаменование какво чака наивниците след падането на Берлинската стена. Леко, меко, нежно пренареждане на властовата тектоника. Без излишни трусове. Пак сме ние, ама по-така. Изаурите да си мислят за Леонсио, пък и за братовчед му, ако искат.

И така 30 и кусур лета по-късно същата безкрайна сапунка на измамно свободните, щастливи, продадени и изчукани с 200… тояги.

 

Пейпърите на Пандората и руската диета

 

Бърз прочит из тематиката в обществото.

Пейпърите на Пандората извадили сума политици с офшорки. Добър ден. Генчо от Табадътково ли да къта мангизи? Последният само трупа лош холестерол и токсични спомени в черния дроб. Псува като за последно и ръфа с последните оцелели зъби из устата.

Пеевски бил в ДАНС. Кафенце, нещо, а?! Отслабнал бил. Новина №1. Тя една джурналка, дето все веза знамето „Свобода или смърт“, ама все се убожда по пръстите, та проектът останал недоушит, отдавна рече рецептата. Това било заради някаква турбо яка руска диета. След Южен поток няма как да не е яка, ама онази си знае, нали са гъсти с Патриарха на правата и свободите. За бизнеса, де. Нали не членувал в нито една партия.

 

Важно е членът да е в семейството

 

И това вече е фундаментално за съвременното развитие на обществото, отвъд океана.

Някаква американка, блогърка, споделила в ТикТок, че пращала съпруга си в креватите на майка си и сестра си. Няма проблем. Били суингъри. Това не са тези, дето танцуват суинг, по-различно е. Едни люде, дето си разменят партньорите. „Освободени от задръжки“. „Вземи моя, дай ми твоя“ и т.н. креватни подробности. Схванахте замисъла.

Иначе, хваща окото американката. Рекла: „Винаги, когато не съм в настроение, мога да я оставя на съпруга ми“. Това за майка й иде реч.

Нов президент, леко с деменция. И нов морал из Щатите. Той си е старият, де, ама важното младите и дъртите да се разбират.

Сестрата също приела идеята с възхита, та и тя усетила любовта.

Важно е явно всеки член от семейството да си стои в семейството. Нищо навън.

Нещо като на Софи Маринова изпълненията. Първо бащата, после сина, пък детето вика на брат си тате. А, бе, сапунка отвсякъде. Изаура да лъска… ботуши.

 


Картината на прехода

 

Роби, господари, размяна на партньори. Картината на прехода.

Иля Репин има една емблематична картина „Запорожци пишат писмо до турския султан“. Остап Бендер пък измисля да прави пари в Съветска Русия чрез репродукция спрямо времето „Болшевики пишат писмо до Чембърлейн“. Много свеж хумор от Иля Илф и Евгений Петров, дори до днес.

Пък сега в нашенско… Всякакви демократи и болшевики пишат писма. С адресат я ЕК, я САЩ, я арменския поп.

 

Дебилите

 

80 процента дебили. Made by професор Иво Христов. Едни се мислят за „ястреби на САЩ“, други за незаменими, трети за висши мислители, четвърти за полубожества… Обединява ги йогата. И по-скоро изключително успешната поза-глава през чатала при разкрачен стоеж, че да гледаш в една посока със задника. Пък кой действа в този район, няма особено значение. Важна е суетата и собствения измамен връх на господстващия… дупедавец.

 

Общество?

 

Със счупен гръбнак. Болшинство от милеещи за храна, пиене, сране и четвъртата „човешка потребност“, както нарече секса един бивш премиер.

Войните за национално обединение бяха платени с интелигенцията, постъпила в офицерския корпус. Новият елит по-късно бе създаден от хора в наведена позиция. Земята на селяните бе отнета, те пратени по заводи в градовете. Поколения по-късно-пустош. И далавераджии с еврофондове. Умишлено съсипвано образование, разграбване. Никакви съпротивителни сили от страна на обществото. Мутрите изпълниха програмата за прохождащия бизнес през 90-те. Умеещите избягаха още тогава. След 2007-ма избягаха и другите. След тях и децата им.

И всички чакат. Програмирани да бъдат управлявани тоталитарно. Един да казва и всички да изпълняват по веригата. Хилаво общество, свикнало на господари. А, инак, професор през професор, генерал до генерал.

Пълни смешници, в болшинството.

Новите болшевики на слугинажа и предтечи на несбъдналия се български спасител.

Такъв няма! Няма и да има.

Съдбата е в ръцете на всеки.

 

Идат избори

 

И ще се почне отново. Големият черпак и сипване глупости от казана с помия.

Общество, което няма културата да избира политици, ще излъчва най-нещастните аргументи от самото себе си в последната пледоария на безднадежната си участ. Няма култура на съпротива срещу всичко нередно. Подчинява се винаги на силния, скланя глава в името на трохите от софрата след поредния гуляй на крадците. Които пък са развили тикове от кланяне на своите господари.

Всеки е готов на всичко за малкото охолство, за „мазнинките“ от огризания кокал.

Мислите, че съдбата ни е тежка?!

Не, напротив. Много сме си добре. Щом няма съпротива, значи всеки е съгласен. Значи сценарият „Идва курвата и носи чанта с пари и злато, после си тръгва с тях“ е по-правдоподобен от този на Изаура.

„Робите слепи в робската земя“. Вазов. Никой не чете. Пък и да го прави, не осмисля.

Дядо Йоцо гледа, но все кьорав. И чува, и вярва, но поне в истината. Която трака там, и гази.

В Истината никой не вярва. Общество, което неистово иска да бъде лъгано. И да получава трохите. Докато се кланя и зяпа със захлас тези, които го праскат с 200 в час.

Роби, господари и суингъри. Последните ги виждате от 30 години. Пак ще ги виждате. Готови да се разделят с всичко и да преспят с всеки. Важно е членът да е в кревата на семейната власт.

Всеки сам избира от кои е.

И ако не го стори, то ще гледа доживот селфитата на разни майстори на йогата.

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

На снимките:

-Изаура

- Суингърката и концепцията


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I