Атмосферата в Районната избирателна комисия – Смолян е много напрегната. Това заяви Росица Чакърова – председател на РИК, цитирана от „Фокус“. „Изправени сме пред два основни проблема. Единият е свързан с подвижните секционни избирателни комисии и определяне на броя им и по-специално за общините Баните и Борино. Взеха се от страна на РИК – Смолян няколко незаконосъобразни решения, като част от тях са отменени от ЦИК, а за останалите чакаме произнасяне. Става въпрос за това, че не се постигна необходимото мнозинство при определяне на броя на подвижните секционни избирателни комисии в двете общини. По-голямата част от колегите направиха едно тълкуване на Изборния кодекс, което се отклонява от законосъобразното такова. Във връзка с това РИК – Смолян постанови решения, с които затрудни както работата на общините, така и самите гласоподаватели с увреждания, които пък подават заявления да гласуват в подвижни СИК. За община Баните вчера излезе решение от ЦИК и там се определиха три подвижни СИК - така, както и първоначално беше заявил кметът на общината. Ние нямаме право съобразно Изборния кодекс и Конституцията да оставим тези населени места без подвижни СИК, в които да имат право хората с увреждания да гласуват. Първоначално ги оставихме, без да определяме заради непостигане на мнозинство и общината остана без подвижни СИК. По същия начин и за община Борино имаше проблем. Но там след постановяване на решение от ЦИК, РИК – Смолян повторно взе решение, с което намали броят на подвижните СИК, които беше предложил кмета на общината и това отново ще затрудни членовете на секциите и хората с увреждания. Рискуваме там да се стигне до момент, в който комисията чисто физически няма да успее да обходи физически гласоподаватели, които са си подали заявления да гласуват по този начин. За община Борино са поискани три СИК, на пет населени места, а РИК – Смолян намали броят на две. Специално за община Борино при този терен и отдалечеността на населените места считам, че не е целесъобразно да са две тези комисии“, обясни Чакърова. Тя уточни, че в останалите общини в област Смолян ще има по една подвижна СИК, без общините Неделино, Чепеларе и Смолян.

Чакърова посочи, че вторият проблем, пред който са изправени е чисто организационен. „Понеже към всяка РИК има право да се назначат технически сътрудници, които подпомагат работата на комисията. ЦИК със свое решение определя колко броя такива лица могат да бъдат назначени. Съответно РИК-Смолян назначи такива лица и те се назначават на граждански договор, който се сключва с областният управител, тъй като РИК- Смолян няма бюджет. Но те изцяло отчитат работата си на РИК. Проблемът, който възникна е, че имаме спънки от страна на областния управител, който отказва съвсем неоснователно да заплати възнагражденията на тези лица. Те не са получили възнаграждения за септември и октомври. Ние имаме нужда от помощта на тези лица, тъй като те въвеждат 90% от информацията в компютрите и подпомагат работата ни, особено в последната седмица преди изборите. Заради незаплащане на възнагражденията им, те са с намерение да преустановят дейност от понеделник и РИК – Смолян ще бъде възпрепятствана в работата си. Тази пречка е необяснима за нас, проведохме много срещи с него, наложи се дори ЦИК да му даде указания, че следва да изпълни решението на РИК и да заплати на тези лица, но до момента той отказва. Това е важно за нашата работа, защото обема от работа е голям и технически следва да се свършат много неща. Това се 9 човека и ако останем без тях в момента, в който имаме най-голяма нужда това ще възпрепятства нашата работа. В изборната нощ тези хора активно се включват и ние разчитаме на тях. Те поддържат платформата, страницата, въвеждат данни за застъпници, секции, удостоверения и други и ние сме зависими от тях“, поясни председателят на РИК - Смолян.

Потърсен за коментар, областният управител на Смолян, Стефан Сабрутев заяви, че причината да не изплащат възнагражденията на техническите сътрудници е, че има подписан договор между него, като областен управител и техническите сътрудници, в който се посочва, че те трябва да дават отчет за свършената работа и след като го дадат ще им се плати. „Такъв отчет към днешна дата няма – подробен отчет по дни, как са работили и дали са работили. Днес даже съм пуснал още едно уведомително писмо, че трябва да ми се предоставят отчети. Аз трябва да платя държавни пари и за да го направя искам да видя каква е свършената работа. Договорът го подписвам аз и в него пише, че трябва да бъде представен отчет, а такъв при мен няма. Очаквам и се надявам да получа отчетите, парите са по сметка и чакат съответното плащане“, подчерта областният управител на Смолян.

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours


  1. ДО

    24smolian.com

    УВАЖАЕМИ,

    Във връзка с публикувана от Вас статия от днес – 07.11.2021г., по отношение на възникнал проблем между техническите сътрудници към РИК Смолян и областен управител на Област Смолян, Ние лицата назначени към РИК Смолян, като страна засегната от публикуваната статия, изразяваме следното становище:

    С Решение № 7 – 22 ПВР/НС от 27.09.2021г. на РИК Смолян поправено с Решение № 22 – 22 ПВР/НС от 06.10.2021г. на РИК Смолян и Решение № 64 – 22 ПВР/НС от 20.10.2021г. на РИК Смолян изменено и допълнено с Решение № 66 – 22 ПВР/НС от 21.10.2021г. на РИК Смолян, към Районна избирателна комисия Смолян са назначени 9 броя специалисти за подпомагане работата на комисията.
    След назначаването ни, сключихме граждански договори с Областния управител на Област Смолян.

    ОтговорИзтриване
  2. По-добре вижте коментарите във Facebook страницата на сайта относно техническите сътрудници и липсата на възнаграждения!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I