24smolian.com/Политика

„От Барутин заявяваме на висок глас: Ние ще защитим демокрацията в нашата Родина България“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на възпоменателен митинг в доспатското село Барутин в памет на жертвите на т.нар. „възродителен процес”.

Във възпоменателния митинг участваха зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов, инж. Хасан Азис, Халил Летифов и Станислав Анастасов, евродепутатът Атидже Вели, депутати от Кърджали и други региони на страната, кметове на общини, активисти на партията, религиозни лица. В Барутин бе и генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

„Тук сме всяка година. Но тази година е по-особена – 50 години от онези грозни събития. След 50 години ние пак сме тук и пак говорим за права и свободи, пак говорим за шизофренията в българската политика“, отбеляза лидерът на ДПС, посочвайки, че българските политици гласуват едни резолюции в Брюксел и точно обратните закони в България, особено когато става въпрос за малцинствата.

„В Брюксел гласуват резолюция за защита на езиковото многообразие в цяла Европа. Връщат се в България и приемат закон за забрана за ползване на езици. В директивата за майчините езици в целия Европейски съюз терминът е майчин език, само в България е базов език – основно за да не се изучава турският език в училище. Това не е истинска демокрация“, категоричен бе Карадайъ.

„Преди 50 години имаше едни случайни хора, които не знаеха какво да правят в държавата и застанаха срещу своя народ. Днес пак имаме едни случайни хора във властта. Затова 32 години нашата мисия е да пазим целостта на нашата Родина България, да бъдем гарант за мира, сигурността и стабилността, да бъдем гарант за демокрацията, защото платихме много скъпа цена за нея“, заяви Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ДПС припомни събитията от 1964 г., 1972 г.,1973 г. 1984 г. 1985 г. и как въстават Рибново, Смолянският район, Барутин, Гоцеделчевският район, Корница, Брезница, Лъжница, а след това Кърджали, Делиормана и цяла България.

„Тези събития се случваха защото бяхме разединени. Случваха, се защото, когато тези процеси бяха тук, в Западните Родопи, Източните Родопи казваха: „Те там са други. При нас няма да се случи”. Но не мина дълго време и, за съжаление, се случи и в Източните Родопи. И Родопите се обединихме в мъката и в болката, а след това и се обединихме и с Делиормана. Обединихме се в потъпканите чест и достойнство“, подчерта Карадайъ.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I