24smolian.com/Регион

Поредица от мирни граждански протести започват жители на село Белащица. Протестите започват в 8.00 ч. и продължават до 20.00 ч. всеки ден от днес до понеделник, 23 май, включително.

Кариерите, които от години нанасят еко щети на няколко населени места в Родопската яка и създава здравословни проблеми на местното население, все още работят. Целта на серията дни на протеста е да се прекрати всякаква дейност по добив, преработка и извозване на инертни материали от територията на 2-те кариери с изтекли концесионни договори.

Организаторите от инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ настояват и  за включване на 2-та близки водоизточника във водопреносната мрежа на селото и за създаване на санитарна зона около 3-тия водоизточник в района на кариерите.

Протестите за спиране на работата на кариерите в Белащица продължават вече 4 години.

Две министерства – на енергетиката и на околната среда и водите мълчат оглушително по проблема с кариерите в Белащица, а единият от концесионерите – „Европейски пътища“ методично продължава да работи и да извозва материали с камиони, въпреки, че концесията изтече. Огромните товарни машини разтърсват селото и трошат пътя, разнасят прахоляк върху хора и къщи.

Над пътя за Гълъбово се надвиснали огромни купчини с готов за извозване надробен строителен материал. Притеснени сме, защото тези камари с камъни сякаш растат с всеки ден, може да се изсипят върху преминаващи автомобили, опасяват се гълъбовци, които ежедневно минават оттам, за да се приберат вкъщи.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I