Ким Филби посетил Родопите през 70-те години и…
 
Топ разузнавачът на Съветския съюз Ким Филби е бил „вербуван" в Широка лъка. Това разкриха за 24smolian.com местни жители, посрещнали преди 45 години шпионинът при едно от посещенията в страната.
Легендарната разведка е бил в България през далечната 1973-та година. Той останал 45 дни в страната ни, като използвал времето за отдих в почивната база на МВР в Пампорово. Тогава Филби посетил и смолянското село. Той гостувал в дома на местния първи човек на партията. Пред високия гост бил организиран и концерт на талантите от току-що откритото Национално училище за фолклорни изкуства.
„Влюбих се! Родопите завинаги ще останат в сърцето ми!", изрекъл през сълзи тогава топ разузнавачът, разказаха за 24smolian.com жители на Широка лъка, свидетели на срещата преди 45 години.
Ким Филби е британец, но е най-известният съветски шпионин-ръководител на съветската агентурна мрежа във Великобритания по времето на Студената война.
Докато е на служба, той успява да предаде на съветското ръководство хиляди материали и да предотврати разкриването и ликвидирането на много агенти.
За Ким Филби са написани над 200 книги, заснети са множество филми. Английският аристократ, който още в младостта си решава да помага на съветското разузнаване, както лично си признава, никога не е съжалявал за взетото решение. Той е един от най-успешните разузнавачи в световната история, чиято кариера е продължила 30 години.
Наричан е „Човекът на Сталин" в британските „Сикрет сървис". След като бива разкрит, бяга в Москва, където и умира през 1988 година.
При посещението си в Родопите Ким Филби е бил на 61 години.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I