Ефрейтор Пламен Пуфтев от 101-ви алпийски полк в Смолян, който е част от Сухопътните войски, бе награден от министъра на отбраната с награден знак „За военна доблест" – трета степен. Той е отличен  за оказване на първа медицинска помощ на пострадал човек, с откъснати крайници, при пътнотранспортно произшествие
Ефрейтор Пуфтев е мерач на картечница в 5 алпийска рота. Наградата бе връчена от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов.
„Това е пример за подражание не само за военнослужещите, но и за обществото", коментира Налбантов. На награждаването присъстваха председателят на Общинския съвет в Смолян Димитър Кръстанов, заместник-областният управител Андриян Петров, кметът на с. Търън Явор Говедаров и личният състав от полка. 
Тежката катастрофа, при която военнослужещият от поделението в Смолян се притичва на помощ, стана на 7 юни в село Търън. Водач на лек автомобил блъска водач на микробус, който сменя спукана гума. В центъра на селото по това време се намирал ефрейтор Пламен Пуфтев. Когато научава за катастрофата, той незабавно с личния си автомобил изминава около 1 километър до мястото на инцидента и започва да оказва първа медицинска помощ на 23-годишния шофьор на микробуса Атанас Будин, който е с откъснати долен и горен крайници. Военнослужещият незабавно изкарва личния си турникет от автомобила и извършва кръвоспиране на откъснатите крайници на пострадалия и с подръчни средства (бял чаршаф) прави превръзка пред смаяните погледи на свидетелите на катастрофата, шокирани от гледката и кръвта по пътното платно. Пострадалият, който е в съзнание, е подготвен за транспортиране до пристигане на екип на Бърза помощ към МБАЛ - Смолян. Медиците му благодарят и споделят, че ако не се е намесил военнослужещият, пострадалият е щял до почине от кръвозагуба. За съжаление, вследствие на тежките травми на главата и коремната област, при проведените операции след около 6-8 часа в болницата пострадалият умира.
Директорът на училището в село Търън-Дияна Димитрова, която става неволен свидетел на трагична случка, изказа специална благодарност на командира на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров за отличната психическа устойчивост, подготовка и адекватни действия на военнослужещия от полка.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I