Над 28 000 нашенци пък нямат автомобил

12 000 родопчани живеят в 21-ви век без телефон, телевизор и пералня. За 28 100 жители на региона лек автомобил в домакинството е лукс, който не могат да си позволят.
Това сочат данните на Националната статистика за линията на бедност в Смолянско.
Оказва се, че една от най-красивите планини в Европа приютява едни от най-бедните хора на Стария континент. Над 97 000 родопчани от областите Кърджали и Смолян са в риск от бедност.
Малко над половината от населението на област Смолян не може да си позволи да консумира месо, пиле или риба всеки втори ден. За 66 251 жители на региона пък едноседмична почивка извън дома е непостижим лукс.
Над 35 000 жители на областта са посочили, че изпитват затруднение при плащането навреме на заеми, наеми, текущи разходи за ток, вода и отопление. 42 474 родопчани пък живеят в домакинства, които трябва да се ограничават при отоплението на жилищата си поради недостиг на средства.
Над 53 000 души в област Смолян са в риск от бедност.
1,5 на сто от жителите на региона или 1 619 души не притежават телефон, включително и мобилен. В домакинствата на 2 075 души няма цветен телевизор, а 8 313 родопчани, според статистиката, нямат пералня в домовете си.
През м.г. линията на бедност за област Смолян e 309.92 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 20.9% от населението на областта.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I