Все по-често родители се питат не изместиха ли проектите в образованието неговата същинска част? Не е тайна, че голяма част от учениците споделят, че са отегчени от учебния процес и не им е интересна учебната програма. Директори на учебни заведения и други институции в сферата на образованието се надпреварват да кандидатстват по проекти и по този начин като, че ли обучението остава на по-заден план.
А иначе проектите са най-различни, включително да опознаваме дадени етноси, за да се развие съпричастност и толерантност към автентичната култура и бит на другите. Ще каже човек, че в Смолян има много етноси и се налага подобен проект? Все пак достатъчно е да се съберат няколко деца, да изпеят песнички от различни фолклорни жанрове, да издирват обичаи на други етноси и задължително да има публикации в медиите, за да се отчете проектът и приберат парите.

„Твоят час” и екскурзии

Други посещават екскурзии, които са включени в съответните проекти, но те най-много се рекламират със снимки в социалната мрежа. Като ги погледне човек остава с усещането, че не са по евромероприятие в чужбина, а на екскурзия, а и че трябва да се оправдаят съответните пари, отпуснати по проекта. Всеки такъв има цели, задачи и начини как да се изпълни.
През октомври т.г. беше отчетено, че по един от успешните проекти „Твоят час” през първата фаза в него са се включили 58 училища от всичките 61 в област Смолян, сформирани са 464 групи, а броят на участвалите ученици е 6052. През втората фаза в проекта участват 53 училища с 474 групи и 5951 ученици. Основна му цел беше създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище. Вниманието е било насочено към всеки един ученик, върху неговите способности и талант.

По-възрастни учители споделят, че учениците нямат вече трайни знания, защото не им е интересно да ходят на училище.

Имат много часове, които ги натоварват и не са особено мотивирани да учат. А проектите са се превърнали в мода. По тях се измерва как работи дадено учебно заведение и детска градина. За изпълнението им още повече се натоварват децата. Понякога трябва да останат и след училище, за да се изпълнят дадените дейности по него.
Всичко понякога се превръща в проформа – да се мине и тази дейност, да я отчетем и да изпълним проекта.
Няма лошо да се изпълняват подобни еврофинансирани задания и да има средства за  различни дейности, но все пак трябва да се помисли и за учебния процес и как да бъде интересен за учениците.  Необходимо е училището да се направи по-привлекателно, а образованието - желано.
Може да отчитаме резултати по тези проекти, но голяма част от учениците се чудят как да кръшкат от училище, в час си чатят по телефоните и се занимават с всевъзможни други неща.
Чувстват се отегчени и не им е интересно в час. Едва ли възрастта е причината за тази тенденция. Трябва да се променят много неща в училище, за да бъдат мотивирани децата ни да го посещават, а не просто ден да мине и друг да дойде и така до края на учебната година.
Дотогава ще си отчитаме дейности, ще демонстрираме ангажираност, а децата ни ще се опитат да мамят личните си лекари, че са болни, за да им дадат бележка, за да извинят отсъствията им.
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
-Видима скука
-Един от положителните аспекти на проект-всички на хорото!     

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I