Смолянчани масово се включиха в безплатните изследвания за диабет, които се проведоха в Световния ден за борба със заболяването. Някои хора не предполагаха, че имат висока кръвна захар. „Чак след като си направиха изследването разбраха, че имат високи стойности до 18,20 кръвна захар”, коментира координаторът на асоциацията за борба с диабета за Смолянска област Кирил Илиев.
Скрининговата акция се осъществи със съдействието на община Смолян, под патронажа на кмета Николай Мелемов. Изследванията се извършиха от квалифицирани и обучени представители на „РСР-ЕООД“ – София чрез бързи скринингови тестове, като се вземаше само кръв от пръста.
Една от основните задачи на акцията е да се обучи всеки диабетик сам да поддържа постоянно кръвната си захар в относително нормални граници, което най-сигурно ще го предпази от всички проблеми и усложнения на диабета. Една от планираните в кампанията акции се провежда за първи път на територията на град Смолян. Целта е да облекчи начина на живот, начините за лечение и превенцията при пациенти с диабет сред жителите от град Смолян, като същевременно ще се даде шанс на повече хора да се изследват безплатно.
Подобни акции ще се проведат в Девин, Доспат и други градове от областта, посочи Илиев. 
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I