Необичайна кампания, която цели събирането на играчки от миналото, стартира в Смолянско. Тя е под наслов „Играчките на баба и мама, дядо и тате“, а идеята е на Регионалния исторически музей „Стою Шишков”, съвместно с Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища“ и читалищата в Смолянска област.
„Стани дарител на кампанията за събиране на детски играчки от края на XIX в. до 60-те години на XX в. с цел попълване на фонда на Музея в Смолян!”, призовават инициаторите. Традиционните детски играчки са любопитно минало за съвременника. Те крият чудеса, разказват за любими герои, споделят знания, дават умения, изграждат характери. Изработени са главно от естествени материали – тъкани, дърво, растителни, животински  и др. Могат да бъдат умалени битови вещи и предмети, различни видове игрови пособия, оживявали детските години на баби и дядовци, майки и бащи. Сред тях най-любими са „куклата“ и „топката“. В по-ново време, през 30-40-те години на миналия век, макар и ограничено, в нашия край навлизат различни видове механични, музикални, електрически играчки, включително образователни комплекти като „Не се сърди човече“, „Дама“ и др. подобни. Ролята на читалищата в областта е да разпространят идеята сред своите членове. Освен това те трябва да запишат историите на собствениците на играчките – на кого е принадлежала, от кого е изработена или получена, както и годините на нейното битуване в конкретното селище и семейство.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I