В два дни много тържествено бе преживян в смолянския квартал „Устово” храмовият празник на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.
В сряда, в навечерието на Никулден, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион възглави  празничната Вечерня с Петохлебие в съслужие с  председателя на храма отец Васил Маджаров, секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“  в Райково и председателя  на  храм „Успение Богородично“ отец Димитър Одаджиев в Устово. На Вечернята срещу празника се изпълни изключително вълнуващият Акатист на св. Николай Мирликийски Чудотворец, в който е наречен дивен чудотворец, изряден Христов угодник, извор на много ценно живоносно миро, ангелски образ, огледало на всички добродетели, наставник на младежите, здрава опора на прибягващите към него, здраве на телата и спасение на душите.
С празнични слова към множеството се обърна архиерейският наместник архимандрит Висарион, който преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай, с чието благословение възглави Вечернята: „Господи, благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!“.
Празничната света Литургия на връх Никулден в четвъртък бе отслужена от иконом Запрян Шиков заедно със свещениците Васил Маджаров, Димитър Одаджиев, Димитър Михайлов от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“, иподякон Илия Михайлов и църковния хор. Втори ден – красиво, вълнуващо, духовно преживяване. Малко е да се кажа, че стотици прекрачиха прага на храма с благодарност и надежда. Не само на служенията. И през двата дни потокът от хора  не  спираше. Сутрин преди работа и вечер след работното време жители на квартала, от града и околните селища  идваха да се поклонят и запалят свещички. И на Вечернята, и на Литургията бяха принесени  петохлебия и много пити, бяха прочетени с молитви стотици имена за здраве и спасение.
Росица Примовска
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I