Сериозни финансови задържания към Община Чепеларе са натрупали хотелиери и чужденци, собственици на имоти в Пампорово и курортните ядра в обсега на родопската община. Задълженията им възлизат на над 3 700 000 лв., съобщи кметът на родопския град Славка Чакърова.
Най-големите задължения към общинската хазна са за такса смет, които възлизат на стойност от 2 150 620 лв. На следващо място е несъбран данък за недвижими имоти, който е в размер на 1 117 654 лв. Именно по тези две пера най-големи длъжници са хотелиерите и собственици на имоти от чужбина. Останалите несъбрани средства са за данък МПС, патентни такси и др.
Община Чепеларе се опитва да си събере вземанията, като за целта са образувани 461 преписки от частни съдебни изпълнители, както и от държавни такива, като образуваните дела са 350.
„Правим всичко по силите си, за да успеем да съберем вземанията си. За съжаление, имаме фирми и собственици на хотели, които освен на нас, дължат пари и на държавата и при продажбата на техен имот, с приоритет са вземанията към републиканския бюджет, след което се заделят пари за общината. В доста от случаите, те са недостатъчни и въпреки постъпките от нас и стигането до продажба на имотите им, остават сериозни задължения към общината, които няма и как да се отпишат“, коментира Чакърова.
Въпреки трудностите, тя отчита ръст в събираемостта на старите задължения.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I