Положителна оценка е дадена за дейността на Окръжната прокуратура в Смолян за 2018 г. на отчета, на който са присъствали представители на Главна прокуратура, Апелативна прокуратура, полицията и представители на прокуратурите в областта. Това съобщи на пресконференция окръжният прокурор Тодор Деянов. „Нямаме блестящи резултати по определени направления, но като цяло работата ни за 2018-та и за предишните две години показва една устойчивост и трайно добри резултати. Имаме добра натовареност, не такава каквато е в големите прокуратури, но за нашия съдебен райони и спецификата, която имаме, е в рамките на нормалната“, посочи  Деянов. Той уточни, че е бил отчетен фактът, че криминогенната обстановка в Смолянска област е добра, което не е изненада. Престъпността в региона е на доста по-ниско ниво спрямо останалите области в страната. Причините за това са манталитета и възпитанието на местните хора, добрата работа на полицията, която усилено действа превантивно, както и прокурорска работа.
Окръжният прокурор каза, че процентът на оправдателните присъди и оправданите лица за 2018 г. е много нисък. „По отношение на върнатите дела, те са с 9 повече за 2018 г., като за Окръжната прокуратура те са три, а броят им общо за районните прокуратури е шест. Това се отразява значително на процентите, но в сравнение с предходните години, имаме увеличение за последните три години. Нямаме положителна тенденция по отношение на спрените дела. Има леко увеличение с около 30 броя за цялата година. Сред причините за това е неразкриването на извършители и липса на достатъчно доказателства за привличане на дадено лице като обвиняем“, поясни Деянов.
Той уточни, че през 2018 г. има намаление на броя на делата, както общонаблюдавани, така и решени и внесени актове в съда. Факторите за това са както намаляване на населението и обезлюдяването на района, така и добрата полицейска и прокурорска работа, така че нещата зависят от комплексни фактори, коментира Деянов. Той отбеляза, че по отношение на разкриваемостта на криминалните престъпление, област Смолян винаги е била една от най-добрите. За тази година ОДМВР – Смолян е с най-добър процент разкриваемост. „По отношение на икономическите престъпления, процентът е по-нисък от средния за страната. Това са по-проблемните дела. Там въпросът опира и до капацитет, подготовка на разследващи полицаи и наблюдаващи прокурори“, коментира окръжният прокурор.
През 2018 г. има пет внесени обвинителни акта за разпространение на наркотици., докато преди години са били единици. Затворническото общежитие е невралгично, там се подхвърляли през оградата, поставят се и в храни.
В пресконференцията взе участие и директорът на ОД на МВР комисар Николай Димов, който посочи, че е изключително добро взаимодействие на полицията и прокуратурата.
24smolian.com    

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I