За 24-ти път колоритният празник Тодоровден в Момчиловци събра традиции, култура и българщина. В народния календар той е познат като Конски Великден.  С магията на шевиците, гайдите и гайтаните, жителите на Момчиловци показаха любовта си към родното място и желанието, родопския дух да се предава от поколение на поколение.  Верни на стила си и на мотото на празника - „Хубав кон и хубава жена не са за сиромах  човек”, гостите на селото станаха свидетели на стародавните традиции  и конкурсите за коне, съпроводени със смях и лакърдии.
По традиция се проведе  шествие до центъра на селото, предвождано от иконата на Св. Тодор, от знамена, родопски носии и гайди.
Празникът откри кметът на Момчиловци Сийка Суркова, която разказа за традицията на Тодоровден и представи присъстващите. Тя посочи, че специален гост е посланикът на Кралство Мароко Нейно Превъзходителство г-жа Закиа Ел Мидауи,  под чийто патронаж преминават тазгодишните конни надбягвания, а жителите и гостите на Момчиловци ще опитат от традиционната мароканска кухня и ще видят красивите женски носии на Мароко.
Посланичката поздрави жителите на селото с празника и благодари на организаторите за културното събитие. Тя разказа какво място заема коня от най-древни времена в Мароко.
Кметът Николай Мелемов поздрави  всички именици с празника. „Благодаря на жителите на Момчиловци, на момчиловските деца и младежи за прекрасната атмосфера и хубавия празник. Благодаря им, че пазят нашите традиции, затова Момчиловци е символ на родолюбие, патриотизъм и символ на Родопите.  Пожелавам ви здраве, добро настроение, много положителни емоции и все така да тачите и пазите традициите, българското и родопския дух”, посочи Мелемов.
Кметът покани посланика на Мароко да присъства на Роженския събор това лято.
Жителите и гостите на празника бяха поздравени и от депутата Дора Янкова.
Според момчиловската легенда, кушиите на Тодоровден се правят за здраве и берекет,  да няма мор по планината и по хората. Празникът поставя началото на пролетта и кани лятото да дойде.
На празника присъстваха още общински съветници, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, кметове на населени места от Общината и от страната.
Организатори са община Смолян, кметство Момчиловци, читалище „Светлина”, председателят на Дружеството на конярите Тодор Попсавов и много спонсори. 
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I