„През изминалото лято вследствие на поройните дъждове бяха засегнати изключително сериозно пътища и подпорни стени, появиха се свлачища и срутища. Искам да изкажа своята благодарност от мое и от името на гражданите към Правителството на Република България за поредната подкрепа. С постановление на Министерски съвет от Правителството одобри допълнителни разходи/трансфери от резерва за 2019 г. за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Одобрените средства са за превантивни дейности, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения и за възстановяване на инфраструктурни обекти.
На Община Чепеларе са отпуснати средства в общ размер на 590 366 лв. като  369 000  лв. са отпуснати за стартиране на работния проект за подпорната стена на пътя, водещ към село Забърдо и Природната забележителност Чудните мостове. През изминалото лято пътят беше затварян на 3 пъти, поради опасност от свличане на земна маса, така достъпът до селото и природния феномен беше ограничен. Общата стойност на проекта е на стойност 740 000 лв.”. Това обяви кметът на Чепеларе Славка Чакърова.
154 366 лв. е сумата необходима за укрепване на пропадналия път, водещ до две села в общината – Острица и Лилеково. Пътят бе компрометиран при обилните валежи през юни месец на изминалата 2018 година. Към момента пътното платно е с широчина колкото една лека кола, преминаването на пожарна кола до двете села е невъзможно, с което се застрашава животът на жителите. 
Сумата за аварийните дейности при обилния снеговалеж на 26 февруари т.г. възлизат на стойност 67 000 лв. Така Община Чепеларе ще може да изплати задълженията си към екипите, включили се в разчистването на снежните преспи и падналите дървета.
„И нека да припомня, че в края на миналата година, общината получи средства за щетите от бедствието през лятото на 2018 година в размер на 95 хил. лв. за аварийни дейности. Стартирането на зимния сезон на ски-зона Мечи чал бе възможно благодарение на възстановените средства в размер на над 100 хил. лв. за отстраняване на щетите върху горски път, преминаващ през туристическата писта на „Мечи чал“.
Въпреки трудностите, които наблюдаваме в Общинския съвет, благодаря за това, че Община Чепеларе е подкрепяна през изминалите 3  години и повече, чрез отпускане на целеви средства от държавния бюджет, чрез постановления на Министерски съвет. Това е доказателство, че държавните пари не се разпределят по политически пристрастия, а по необходимост”, посочи още Чакърова.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I