Турция вече събира наложените в страната глоби и санкции на чуждестранни граждани, съобщават от МВнР. По информация на генералното консулство на България в Одрин от 11 април 2019 г. на граничните контролно-пропускателни пунктове на Турция е въведена система за събиране на наложените на чужди граждани глоби и други санкции по време на престоя им на територията на Турция, чието заплащане не е било извършено на друго място.
Става въпрос за глоби при нарушения на правилата за движение по пътищата и незаплатен и незаплатени тол такси при използване на автомагистралите в Турция.
Всъщност, вече втори месец нашенци имат проблеми на граничните пунктове и преминаването през тях се забавя. „Имах стара глоба за нарушениe в Истанбул, която с лихвата станала 250 лири. Не са много пари, но от гише на гише, а и докато се открие оригиналния документ за санкцията в класьорите, преминаването през ГКПП „Капъ куле“ ми костваше 2 часа“, разказва пред колегите от 24rodopi.com нашенец, който често пътува до Истанбул и Бурса по бизнес дела.
Припомняме, че Наредбата за събиране на административни глоби, издадени на чуждестранни превозни средства влезе в сила преди година, след като беше публикувана в „Ресми газете“ (Държавен вестник), но едва сега комшиите въведоха по-строг режим на границата.
Ако имате наложена глоба като административно нарушение в Турция, трябва да я платите на връщане на граничния пункт. В противен случай няма да ви бъде позволено да продължите с автомобила си напред към България.
Заплащането става на митническите пунктове на ГКПП при излизане от страната, като информацията за всички наложени парични глоби и други санкции на лицето излиза на служебния компютър на митническия служител. В случай че има неплатени такива, се издава предписание да бъде извършено незабавно плащане на гише на митницата, включително с кредитни и дебитни карти. В случай че в системата на МВР на Турция има постъпили данни за неплатени стари глоби, те също ще бъдат изискани. При невъзможност за заплащане на място се предвижда задържане на превозното средство на паркинг на митницата на ГКПП до заплащане на паричната санкция. Във връзка с въведената нова система за незабавно плащане на наложените глоби е препоръчително българските граждани стриктно да спазват правилата за движение по пътищата и други разпоредби на територията на Турция.
Проверете дали имате наложена глоба в Турция – тук
(в горното квадратче PLAKA изпишете регистрационния номер на автомобила, а в долното - посочения код, натиснете Sorgula)
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I