Божественият огън, който ще гори в целия свят, дойде и в Смолян. Донесе го архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.
Благодатният небесен огън, който бе измолен на Гроба Господен на Велика събота от Йерусалимския Патриарх Теофил III, пристигна с българската делегация на Светия Синод на летище „София“. Митрополит Николай го пренесе за Пловдивска епархия, от където го получи и архимандрит Висарион. Той бе придружаван от секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков. По традиция на път към Смолян архиерейският наместник предаде от Благодатния огън на свещениците от енориите Хвойна, Малево, Чепеларе, Момчиловци, Пампорово, откъдето частица от огъня се пренесе и към Широка лъка, Девин, Михалково и околността.
Преди да пристигне в Смолян от нетварната светлина получи епархийският манастир „Св. Пантелеймон“. И свещеници от околните енории поеха от благодатния огън, за да може бързо да се предаде и да достигне и до Златоград, Мадан, Рудозем, Баните и всички църкви в Смолянска духовна околия. Всяка година тази радост , слязла от небето в Йерусалимския храм на Възкресение Христово, се очаква с огромна радост, с голяма надежда, че в домовете на родопчани ще влезе небесна светлина, така, както ще бъдат запалени с нея и милиони, милиони свещи в целия свят. Това велико чудо радва малки и големи, затова катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ бе препълнен.
Стотици свещички бяха запалени и с тях хората излязоха пред храма да благодарят и да участват в литията, начело с иконата на Възкресение Христово. След това архимандрит Висарион и свещеникът от храма Иван Марински отслужиха в храма Пасхална полунощница, Утреня и Великденска света Литургия, които продължиха до два часа след полунощ. Участваха също иподяконите Даниел, Валери, Георги, Тодор и Георги.
Песенното озвучаване бе на църковния хор с диригент Мария Кисьова. В края на служението отец Иван Марински прочете патриаршеското и синодално послание, в което се посочва, че дивната вест за Христовата победа и днес се разнася из цялата Вселена, за да сгрее сърцата ни и да изпълни душите ни с радост, която не може да се сравни с никоя друга радост, защото отново пълнотата на Църквата тържествува. Три пъти архиерейският наместник възгласи поздрава: „Христос Воскресе!“ и три пъти множеството отговори: „Во истину воскресе!“ Той призова Божието благословение да бъде върху всички вярващи и чадата им. Божията велика милост да бди над тях и да ги закриля.
Росица Примовска

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I