Страстите и човешкият храм

Христос гони търговците от храма. Ден първи от седмицата на страданията.
Апартаменти, тераси, квадратури, далавери, коалиции и договорки, корупция. Ден пореден, от всяка седмица.
„До небе си се въздигнал, до ада ще се сринеш”. Проповед в храма за разгула в градовете…
Тайната вечеря, последната вечеря на Христос. Ден сряда, предателството.
Мисли единствено за подреждане на листи, за избори, за опорни точки, за места и калкулации. Последни дни преди поредната битка за облаги.
Ден четвъртък. Произнесена е смъртната присъда на Христос. Смъртната присъда, чрез която ще се изкупят всички грехове на земята.
13 лева за кило агнешко, бонуси за пенсионери и пиар кампании на хора от вида „Днес нямам политически мераци, но си запазвам правото за утре”. Вълнения и страсти за трапеза.
„Елои, Елои, лама савахтани?”, последните думи на Христос на кръста. Ден петък.

***
Неделя. „Защо търсите живият сред мъртвите?”, посреща ангелът в гроба божи. Възкресението.
След яйцата и агнешкото започват съвети за непреяждане и т.н. С гарнитура от предизборните индулгенции към народа. И пак постарому…
А е настанало време да изгоним търговията от храма, който носи всеки в себе си. Спасението на душите не е на трапезата, нито в кабинетите, нито по депутатските листи и имунитет. Не се измерва на квадратен метър застроена жилищна площ. Не се издига до небето, не лети в лъскави тенекии по магистралите.
Това е малкото зрънце вяра, което може да даде най-богатата реколта. Пламъците, обгърнали вековната катедрала, са нищо в сравнение с изгарящия огън в душите.
Този храм трябва да бъде спасен…
от 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I