На този етап не се налага да бъде търсено съдействие от испанските власти за аферата „Гурбетчии точат 241 бона”. Това е мнението на наблюдаващия прокурор по скандалния случай, обяви за „Родопи voice” говорителят на държавното обвинение в Смолян Недко Симов.
Към момента продължава разследването срещу 50 жители на Неделино, за които има съмнение, че са се възползвали от обезщетения за безработица на база фалшиви документи за работа в Испания. „Засега не се налага да се изискват документи от испанските власти, разчитаме на документацията от българската Инспекция по труда. Ако се наложи, ще бъде направена международна поръчка, която обаче ще отнеме дълго време”, посочиха от Окръжната прокуратура в Смолян.
Очаква се разследването да продължи още няколко месеца и дори година. Установено е, че фирмата, уреждала работа на гурбетчиите, е ситуирана в пловдивското село Войводино. Там дружеството разполага със земи, на които също са работели неделинци, част от които били командировани от… Испания. Назначени са необходимите експертизи и се чака тяхното изпълнение. Разпитани са и десетки свидетели.
Припомняме, че Прокуратурата започна досъдебно производство срещу 50 души от Неделино за документна измама в особено големи размери, които чрез използване на документи с невярно съдържание са взели обезщетение за безработица в размер на 241 000 лева. Това са гурбетчии, които имат трудови договори за земеделска работа в Испания.
Родопчаните са работели по няколко дни в Аранда де Дуеро, а има и такива, които въобще на са пътували до Иберийския полуостров, а след това са командировани в България. Всички те са получавали обезщетения от порядъка на 1200 лв. Разплитането на аферата „Неделинци в Испания“ предотвратява зараждането на вълна от измами, които да нанесат тежък удар на НОИ и бюджета, посочиха още в началото на разследването от държавното обвинение.
Случаят е съотносим към Регламент 883/2004 г., който урежда координацията между различните осигурителни системи на държавите в Европейския съюз. Това са хора, които са полагали труд в друга държава членка и прибирайки се в България след прекратяване на трудовото и осигурителното правоотношение, искат заплащане от българския осигурител на дължимото обезщетение за безработица.
Съдът вече е разгледал 42 случая и по 34 потвърждава решенията на НОИ за спиране на обезщетенията. В хода на делата, заведени от самите гурбетчии след като НОИ им спира плащанията, са искани справки от Главна дирекция “Национална полиция” дали тези хора са излизали от страната и от самолетни компании дали и по колко време гурбетчиите са били в Испания. Само за един досега е доказано, че е бил на работа в Испания. При някои от делата трансферите са през януари, когато няма селскостопанска дейност.
Гурбетчиите твърдят, че са брулели листата на орехи и чистили клони в пловдивско село посред зима. Други пък поправяли огради на имот. При командировките работодателят е трябвало да подаде в Инспекцията по труда заявление. Такива обаче не са подадени, тъй като ако има такова, е възможно да се направи проверка на място от инспекцията и да се установи измамата.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I