Изплатените социални помощи по отделните нормативни основания от дирекциите „Социално подпомагане“ в област Смолян за месец юли са в размер на 2 574 235 лв. От тях 1 366 950 лв. са за отопление. Подадените заявления на територията на областта в периода от 1 юли до 18 август т.г. са 5 880, заповедите за отпускане на средствата за отопление са 3 673, а отказите до момента са 419. Най-много подадени заявления има в община Смолян – 1 697 броя.
Месечният размер на помощта за отопление е 93,18 лв. Така сумата, която се изплаща от Дирекциите за социално подпомагане  за периода 1 ноември – 31 март е 465,90 лв.
През този отоплителен сезон е разширен  обхватът на подпомаганите лица и семейства чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ. В същото време по-трудно помощта за отопление ще получават семействата, чиито деца не ходят редовно на училище. Целта на мярката е да се стимулира връщането на децата в училище.
Право на целева помощ за отопление имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация за получаване на помощта е по-нисък или равен от диференциран минимален доход за отопление. Като основа при определянето на диференцирания доход за отопление служи въведеният нов "Базов доход за отопление", в размер на 150 лв., който е равен на двойния размер на определения месечен гарантиран минимален доход.
Лицата и семействата също така трябва и да отговарят на условията, регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, а именно:
• да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество;
• да не притежават движима и недвижима собственост и/или идеални части от нея, която може да бъде източник на допълнителни доходи;
• да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане (това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания);
• да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане или чрез договор за дарение през последните 5 години (общата стойност на сделките не трябва да надвишава 60-кратния размер на гарантирания минимален доход за съответния период – 4 500 лв.);
• безработните лица в трудоспособна възраст трябва да са регистрирани в дирекциите "Бюро по труда" най-малко 6 месеца преди подаване на заявлението и др
Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес до 31 октомври. Заявленията са достъпни на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I