„Преди петнадесет години, когато направихме кухнята на манастира, дадох обет на Бога да посрещаме поклонници с благословена трапеза всяка седмица след божествена  света Литургия. Знаех, че това ще постигнем само с Негова помощ и петнадесет години неуморно се молех. Слава на Бога! Постигнахме го. Вярвам, че Той ще си изпраща народа при нас“. Това са думите на сестра-послушница Христина от  манастира  „Св. Пантелеймон“ над Смолян, на която сълзите от вълнение и благодарност не преставаха да капят.
Днес осъществената молба е благодатен факт. Изпълняващ длъжността игумен на манастира иконом Запрян Шиков отслужи светата Литургия, след нея и празничния водосвет. Пожела на богомолците да имат вяра, да прекрачват с надежда прага на манастира и горещо да благодарят на лечителите-чудотворци св. Пантелеймон, св. св. Козма и Дамян и на всички светии, пренесли вярата до наши дни. В  богослужението участваха и църковни певици от Смолян. На вкусната празнична трапеза след това седнаха и вярващи от Варна и Хасково, които по Божия промисъл решили точно този ден да посетят  светата обител и така станаха свидетели на манастирската радост.
20-годишнината на манастира  „Св. Пантелеймон“ над Смолян  бе чествана тържествено през юли т.г. Той е създаден за Божия слава от сестра-послушница Христина и съмишленици. Незаменим помощник от първата копка досега е брат Георги.
Всеки четвъртък манастирът ще посреща поклонници от 9 часа за света Литургия, а след нея ще има  водосвет за здраве и благословена трапеза.
Всеки четвъртък в 8,30 часа от автогарата в Устово ще тръгва безплатен за поклонниците автобус, който ще спира на всички спирки до манастира.
Росица Примовска
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I