Мъжкият манастир „Свето Рождество Богородично“ е извън Калофер, в подножието на Балкана, далеч от света. До него се стига почти по черен път, с изровен на много места някогашен асфалт. Където е трудно да се преминава, шофьорите са направили втори път през ливадите.  Учудващо е как община и държава не са погледнали на тази малка, но с голяма важност за българския дух,  4-километрова отклонка.
Тези странични от репортажа думи са само за това, за да се възхити човек колко много поклонници, дори с бебета в  колички, са на празника на Света Богородица – Нейното Рождение. И колко радостни мигове за душата могат да се изживеят тук! И колко надежди са родени тук. И колко благодат е измолена. И как вярващите нищо не може да ги смути. И как се помнят думите,  казани от Ангела на  Майката на Богородица св. Анна:  “Твоята молитва е чута. Твоите вопли преминаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят.” За Рождество Богородично пристигнаха с автобус и поклонници от Смолян.
На храмовия празник на този манастир светата божествена Литургия бе възглавена от изпълняващ длъжността игумен Негово Високопреподобие архимандрит Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С него съслужиха четирима свещеници, седем иподякони, певци и четци.
Мъжкият манастир „Свето Рождество Богородично“ притежава чудното съчетание на съвременност  с  църквата и старинност с манастирското крило,  уредени по канон. Уютно, тихо, цветно, благодатно място. Милост към миналото и надежда в бъдещето!
Росица Примовска
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I