За разлика от другите центрове за балнео туризъм в България, смолянското село Баните не присъства често в медиите. Но пък Община Баните фигурира в… портал за антикорупция, финансиран от Фондация „Америка за България“. Естествено, за прословутото обновяване и облагородяване на площадното пространство в общинския център за близо 2 милиона лева, което превърна за почти 2 години центъра в строителна площадка. 
„Гърбът“ на кмета на Милен Белчев, както в Баните наричат някогашния силен в ГЕРБ Цветан Цветанов, изпита неудобство от гледката при едно от посещенията в общината на "отличника" си.
Вместо на нов площад, покрит с риолит, с амфитеатър, пеещ фонтан, алея за скулптури, чешма с минерална вода и кътове за отдих, Цветанов се оказа насред разкопана строителна площадка без изгледи скоро тя да се превърне в площад. Финансираните от американците разследващи отбелязаха, че причината е в "куп груби нарушения при възлагането на обществената поръчка и изпълнението на договора за изпълнението й".
Из разследването на „За истината“ през 2018-та:
„На 1 май на разкопания и изоставен площад, се появява строителна механизация на друго еднолично дружество „Минерал”, регистрирано в с. Баните. А в ролята на ръководител на обекта влиза лично кметът Милен Белчев. Според Търговския регистър собственик и управител на дружеството е съпругата на кмета Красимира Белчева. Тя я придобива от съпруга си през 2015 г., когато той става кмет.
На въпрос, защо „Минерал“ работи на площада в Баните, Белчев отговори, че това са провокиращи въпроси и че фирмата на съпругата му доставяла само инертни материали. Той отрече да е в конфликт на интереси.
Според Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Милен Белчев заема публичната длъжност като кмет на община Баните. В случая съвсем очевидно той има частен интерес, който води до облага на фирмата на съпругата му „Минерал“ .
По думите на Белчев Обединение „СП-КБ“ действително е купило бетон и инертни материали от „Минерал“ ЕООД. Но снимките от работата по площада показват, че в камион на „Минерал“ се товарят земни маси от площада, както и, че валяк на „Минерал“ обработва настилката в центъра на селото – дейности, които няма как да бъдат описани като „доставки“ и съгласно подписания договор следва да бъдат изпълнени от Обединение „СП-КБ“.
По същото време – пак през май т. г. става ясно и, че на обекта работи и багер, собственост на община Баните. Кметът не отрича: „Има си договор, фактури с тази фирма („СП-КБ“ – бел. ред.). Защо трябва багерът на общината да стои, докато може да печели някой лев?“.

Това неглижиране на проблемите, тези опити да бъдат затворени очите на данъкоплатците пред недъзите в управлението, дразни жителите на Баните, които, както вече 24smolian.com писа, поискаха ГЕРБ да предложат друг кандидат за кмет.
„Не е справедливо кметът да се чувства в кабинета си в своеобразен рай с всичките му облаги от поста, а навън хората, като разберат, че сме от Баните да казват, вие имате уникална лековита вода, но живеете в джендема“, обясняват местните.
Всъщност, самият Цветанов при последното си посещение в Баните призна, че общината попада в категорията на местата, които, меко казано, не са добри за живеене.
„Когато се намираме в Баните, трябва да акцентираме върху възможността да се развива балнеолечението и спа туризмът. Демографската криза в Баните е проблем. Имаме само две училища, едното от които е защитено. Дългосрочните политики са начинът тези хора от Баните, които работят навън, да могат да се върнат заедно с представителите на бизнеса и да потърсят в родното си място развитие“, отбеляза Цветанов.
Но теорията "дългосрочни политики" и дори налетите милиони не стигат, че дори инкасират изборни отстъпления. Казват го хората в Баните и оттеглят подкрепата си за ГЕРБ заради Милен Белчев. На изборите през май драстично се стопи разликата между ГЕРБ и БСП, дори ДПС вече е с апетити за „пакетно придвижване“ на трите формации в тази родопска община. 647 гласа получи ГЕРБ, въпреки че в листата с кандидати за евродепутати имаше и представител на област Смолян. БСП печелят 457 гласа, а ДПС – 387. В Глогино и във втора секция в Давидково БСП победи ГЕРБ, а в Гълъбово и Кръстатица победата е за ДПС. В Стърница и Траве също фиаско за ГЕРБ…
Стотици потенциални гласоподаватели на ГЕРБ пък пасуваха, показвайки „жълт картон“ с мисъл за местните избори.
А какво стана с прословутия площад? Има си го, но за сравнение в Неделино за много по-малко пари си построиха по-атрактивен и по-харесван от местни и гости на града. Освен това, в България вече наричат Неделино „град на фестивала“ (на неделинския двуглас), докато Баните така и не стана Селото на водата. Въпреки помощта на държавата.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I