"ВиК Смолян" най-после успя да събере офертите по две големи обществени поръчки за водна инфраструктура за общо над 68 млн. лв. без ДДС, които се бавеха значително. Съответно осем и седем обединения или самостоятелни фирми са подали оферти в двете поръчки, като сред тях са както големите строителни компании от топ 10 по оборот, така и по-малки фирми, които обаче все пак имат опит с подобни проекти, пише "Капитал".
Реконструкцията и изграждането на нови водопроводни и канализационни мрежи в града се бави вече повече от година. Търговете бяха обявени още през 2018 г., но прекратени заради грешки в тръжната документация. След това те бяха пуснати с втори опит през април 2019 г., но през юни бяха обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
Припомняме, че цели 24 фирми от смолянския регион се противопоставиха на критериите за участие с довода, че конкуренцията в сферата на обществените поръчки е ограничена и никоя местна компания, дори в обединение, не може да отговори на изискванията. Жалбите им впоследствие обаче бяха отхвърлени и на 10 юли поръчките бяха подновени със срок до 30 и 31 юли, когато са били и събрани офертите.

Големите фирми и малките кандидати

Двете поръчки на "ВиК Смолян" са привлекли вниманието на повечето големи строителни компании - ГБС, "Трейс груп холд", "Грома холд" (бившето "Агромах"), както и ориентираните към ВиК строителство "Райкомерс конструкшън".
Любопитно е, че "Джи пи груп" са в обединение с "Крис - МТ", една от водещите фирми, която обжалваше смолянските търгове досега. Явно те са били принудени да се сдружат с компания с достатъчно голям оборот, за да покрият критериите за участие. Дори "в обединение всички 25 компании (местните смолянски фирми, които обжалваха търга - бел. ред.) не може да отговорят на изискванията", каза през юни пред "Капитал" Владимир Кехайов, мажоритарен собственик в "Крис-МТ". Неговата компания има 1.65 млн. лв. приходи за 2018 г.
В състезанието се забелязват и обичайни кандидати от ВиК търговете като "Кристална вода", свързвана с Румен Гайтански-Вълка. Компанията е подизпълнител на ГБС в търга за пречиствателната станция на Пловдив за 70 млн. лв., който фирмата от холдинга "Главболгарстрой" спечели по странен начин.
Сред другите кандидати са "Автомагистрали Черно море", които строят отсечката от магистрала "Хемус" между Търговище и Шумен, и по-малката "Запрянови - 03", която спечели поръчки за водна инфраструктура в Пловдив и Плевен и има 14.7 млн. лв. оборот за 2018 г.
Някои от кандидатите, като "ИСА 2000" и "Трейс груп холд", са участвали и в двете състезания.

Новите тръби на Смолян

В рамките на поръчката за близо 23 млн. лв. трябва да се изгради нова водопроводна мрежа от близо 2.7 км и на 8.5 км канализационна, както и да се изпълни реконструкция съответно и на 5.4 км водопроводна и 9 км канализационна мрежа.
Другият търг е разделен на две позиции. Първата е за реконструкция и доизграждане на ВиК мрежа, като новите водопроводи са над 7.5 км на дължина, а новата канализация - 8.8 км, а втората - за реконструкция на главен градски събирателен колектор.
Сроковете за изпълнение и на двете поръчки е 720 дни, или близо две години. Проектите трябва да бъдат приключени до юли 2023 г., за да се усвоят европейските пари по ОПОС. Това значи, че договорите трябва да бъдат подписани през следващата година, за да приключи всичко достатъчно рано.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I