За народната любов ще се борят няколко десетки кандидат-кметове на предстоящите местни избори през октомври в Смолянска област. Това сочат данните от регистрациите в общинските избирателни списъци. Седем са само за Смолянска община. Хората цъкат и се чудят защо има толкова кандидати при положение, че основните играчи са известни.

Местните избори са доста различни от останалите.

При тях активността е по-голяма, което е логично. Всъщност предизборната кампания започна доста отдавна и имената на кандидатите не са особена изненада за родопчани. То не бяха политически изказвания, удари под кръста и какво ли не по време на сесиите на общинските съвети. Във фейсбук се вихрят тролове, които подгряват предстоящата битка. Симпатизанти на партии и коалиции и техни роднини също се включват здраво в оплюването на опонентите.  Хората обаче са категорични, че мненията във фейсбук едва ли ще променят по някакъв начин нагласите им и избора за даден кандидат. Пак в социалната мрежа настояват кандидатите да представят концепциите си за развитието на Смолян.
Едно е ясно обаче, кандидатите за кметове ще заложат на срещите с хората, както се казва, от врата на врата.   

Все пак, какъв кмет искат родопчани?

„Знаете ли, наистина кметът не може да увеличи заплатите на хората. Той трябва да се грижи за асфалтирането на улиците, борбата с бездомните кучета, благоустрояването, средата около нас. Най ми се иска кметът поне веднъж седмично да се движи с автобус, да влиза в магазините, за да знае хората от какво са недоволни и какво мислят за него. Иначе си имат приближени, които ги лъжат, че всичко е прекрасно, няма проблеми и така им правят мечешка услуга“, споделя родопчанка.
„По-добре да си изберем такива, които са били във властта, защото имат необходимата „климатизация“. Трябва кметовете да влизат в управлението богати, а не бедни и фалирали. И да декларират пред обществото какво са имали преди да станат кметове и с какво излизат  от управлението. Пред обществото подчертавам, аз няма да търся разни декларации в Сметната палата“, категоричен е 48-годишният Чавдар.

Доходите не са работа на кметовете

„Има популизъм в мненията на някои, че кметовете са виновни за обезлюдяването на областта. Нали искахме Европа, да бъдем граждани на света и свободно да ходим, където искаме и да работим, където искаме. Обезлюдяването е навсякъде с изключение на големите градове. Всеки си прави избора си, отива в чужбина да печели повече пари. Наистина доходите са ниски, но това е работа на правителството. Кметът трябва да се грижи за инфраструктурата, да създава условия за инвеститори, да е уредено сметосъбирането, благоустрояването на общината и администрациите да печелят проекти, защото със средства само от общинските бюджети не се получава“, изразява мнението си 32-годишен смолянчанин.

„В Смолян и областта се направи много последните години.

 Затова ще се доверя на тези хора, които показаха, че спазват обещанията си и това, което е направено се вижда. Имаме си нов обходен път, оправени улици, прекрасна спортна база, басейн, санирани блокове и много други придобивки ”, споделя гледната си точка Пламен.
„Вместо да плюем този или онзи кандидат и да оплакваме трудното си ежедневие нека отворим очите и ушите си, за да сме наясно какво ни се поднася като обещания, защото популизмът и лесните обещания взимат връх“, категорична е 54-годишната Мариела.
„Няма да ви кажа името си, но аз ще гласувам ако ми дадат пари. Това е сделка срещу пари и който ми даде повече за него ще гласувам, чувам вече, че някои са почнали да плащат, но аз ще изчакам. Защо да не продам гласа си и без това нищо няма да се промени? Поне да си купонясам една вечер и да се напия, ей така, напук на тях“, споделя намеренията си млад родопчанин. Той не се страхува, че може да го заловят и че това е престъпление.

„Няма да гласувам за президент“,

маха с ръка възрастен човек, който дори не знае, че през октомври ще се провеждат местни избори, а не президентски. Други пък искат кметовете да пращат в затвора престъпниците и да увеличат доходите.   
Такива са настроенията на хората преди старта на предиизборната кампания за местните избори. По традиция родопчани не споделят много настроенията си и за кой ще гласуват. Предпочитат да го направят в тъмната стаичка. Така, че на ход са кандидатите за кметове и общински съветници, които ще се борят за народната любов. Как ще го направят, ще видим. И да не забравят, че най-много се лъже по време на лов и… избори.
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
-Санирани блокове
-Ремонт на улици…
- … и следва гласуване




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I