Вече има случаи на уволнени работници, заради техни действия в социалната мрежа, като споделяне на работен фиш, коментар, който уронва престижа на работодател. 87% от контактите ни в социалната мрежа са с колеги, и всичко, което публикуваме в личните си профили, се вижда от работодателите. Именно подобни публикации създават различни трудово-правни проблеми.
Това бе коментирано в Смолян на форум, организиран от синдикати. В него се включиха представители на бизнеса, общинската администрация и хора на наемния труд. Беше обсъден въпросът за използването от служителите на социалните мрежи през работно време. През работното време е налице голям информационен обмен, по време на който служителите имат достъп до снимки, видеоклипове и други материали, касаещи дейността на фирмите. Така служителите могат да споделят търговски тайни с конкуренти, да извършват онлайн престъпления с търговската информация, да навредят на структурата, в която работят.
Основен акцент на дискусията са фирмените политики за поведението на служителите в социалните мрежи и въпросът могат ли служителите след работно време да изключват мобилния си телефон, както и контактите си през скайп, вайбър, фейсбук, за да не бъдат безпокоени от работодателите. Необходимостта  от въвеждането на правила за работа с телефони и компютри през работно време, която да защитава интересите на работодателя, без да накърнява правата на работника, бе коментирано по време на дискусията.Опитът от проведените до момента срещи показва, че работещите се обединяват около идеята за необходимост от подобни регулации, защото те са в тяхна полза, а формата на регулация, трябва да се определи в диалогов режим, а не да бъде предприета едностранно, коментираха синдикатите.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I