Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в храм “Успение на Пресвета Богородица“ в Пампорово. Поводът е 20 години от освещаването на църквата. В храма беше донесена за поклонение Чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“. Всички, които  бяха съпричастни на това благодатно богослужение, се докоснаха до чудодейната сила на Божията майка.
Празнуваме 20-годишнината на един велик храм. Велик не толкова със своите мащаби и размери, но много велик по своето духовно значение. Този храм е сърцето на Родопа планина, посочи  митрополит Николай в проповедта си в църквата. Той  връчи орден "Св. Апостол Ерм" на Тодор Атанасов от сдружение "Християни" за заслугите му за изграждане на храма. Владиката благослови представителите на сдружение "Християни", по чиято инициатива преди две десетилетия е издигната църквата в Пампорово. Строежът на един храм е духовен градеж, допълни митрополитът.
Той благослови с новия мандат и кметът на Смолян Николай Мелемов.
„Познавам Ви като добър християнин. Имахме възможността при предишния Ви мандат да общуваме. Благодаря на Бога, че така промисли да бъдете градоначалник на Смолян. Вие не сте властник, защото вярвате в Бога. Вярващият управник е добър управник. Вярващият управник не гледа на народа като роби, от които да извлече  и последния потенциал. Той гледа на божиите хора, както към всеки човек. Промислител, църквата е определила и Вие днес да чуете притчата за добрия самарянин. Имайте вяра в Бога, не си позволявайте да кажете взех властта и получих властта, заграбих властта, защото всичката власт е от Бога и от Бога е дадена. Затова ви честитим и ви уверяваме,  че високо ценим вашия труд и вашите усилия да подпомогнете ония човеци, които Бог е поверил на Вас. Те са добри хора, верен Божий народ.
Те обичат Бога и Отечеството. Те съзнават, че Бог е промислил и чрез техните молитви  да бъдете успешен кмет. Да благодарим на Бога, че ви имаме. Скъпя братя и сестри, имате Христолюбив кмет. Не е без значение, че на всяка света Божествена  Литургия той идва да се помоли за вас. Когато сме заедно и сме обединени и Бог е с нас, никой не може да бъде против нас. Бог да пази  България“, благопожела митрополит Николай. Той подари на Мелемов икона на Божията майка.
Първата копка на църквата в Пампорово е направена през 1993 г. от покойния Пловдивски митрополит Арсений, а освещаването на молитвения дом е през 1999 г.
На честването присъстваха членовете на сдружение "Християни", които  вече са църковни настоятели на храма "Успение на Пресвета Богородица", депутатът д-р Даниела Дариткова, областният управител Недялко Славов и др.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I