420 родени бебета до момента, 513 починали смолянчани

По близо двама души умират средно на ден в Смолян. 513 е броят на починалите жители на общината от началото на годината до 19 ноември, сочат данните на дирекция Административно и информационно обслужване в местната администрация.
Според цифрите на националната статистика пък, населението на цялата област намалява с по около 2000 души на година. Основните причини-миграция и големият процент застаряващо население.
Регионът е с едни от най-бързите темпове на обезлюдяване, като населението се е стопило с над 20 000 души в последното десетилетие.
Раждаемостта също е една от най-ниските в страната.
420 бебета са се родили в община Смолян от началото на годината. Демографският прираст обаче е с отрицателен знак.
Огромен брой жители на региона предпочитат да потърсят развитие в по-големите градове на страната, като София и Пловдив. Болшинството от напускащите обаче избират пътя зад граница.
Както вече писахме, голям е броят на излезлите от образователната система деца след седми клас. Причината е, че те тръгват зад граница заедно с родителите си. Традиционно около 100 ученици напускат областта след 7-ми клас. Обикновено излизат от страната с родителите си, с документ за основно образование. Най-вече това се случва в общините Доспат, Неделино и Борино, посочват от Регионалното управление на образованието в Смолян.
24smolian.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I