Около 1200 са вече подадените заявления в рамките на едва три месеца по проекта „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“,  финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.
Това обявиха от екипа на кмета Николай Мелемов, откъдето отчитат изключителен интерес от страна на смолянчани към проекта. 725 бяха заявленията през ноември, като те са вече почти двойно повече.
Събирането им стартира на 1 октомври, като срокът е до края на годината, но при нужда може да бъде удължен.
Припомняме, че на 1 юли в Министерството на околната среда кметът Николай Мелемов подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с екоминистъра Нено Димов по проекта за подмяна на горивната база. Стойността му е  9 604 317,86 лв.
Смолян е сред първите общини в България, подписали договор за безвъзмездно финансиране и от 1 октомври започнаха дейностите от първия етап по проекта. Той е задължителен и без него не може да се премине  директно към смяна на горивната база.  Община Смолян очаква съдействие от гражданите по време на проучванията и обследванията, за да премине по-бързо тази фаза.
„Защитили сме висок бюджет, надяваме се в голяма степен да решим проблема със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на договора процесът по смяна на горивната база става необратим“, коментира кметът Мелемов.
Няма ограничение за подаване на заявления. Всички, които желаят могат да се включат в програмата. Изискванията са към момента хората да се отопляват на твърдо гориво и да имат желание да подменят своите отоплителни уреди с алтернативни – ток, пелети, газ и др.
Условието е три години да ползват подменената горивна база, за да се постигне целта на програмата, а именно да се подобри качеството на атмосферния въздух.
Припомняме, че заявлението за участие и  всички изискуеми документи  се попълват и подават от собственика на жилището. Документите могат да бъдат подадени в деловодството на община Смолян или чрез електронно сканирани документи в PDF формат на e-mail: merki.smolyan@gmail.com. Образците могат да се свалят от сайта на община Смолян на адрес: http://www.smolyan.bg/bg/menu/fl/89.
Общината ще стартира и останалите дейности по проекта като на първо място ще започне разяснителна кампания по кварталите и ще се проведат анкети в 4000 домакинства в града. Анкетите са свързани с използваното към момента гориво от домакинствата, квадратурата на  жилището, отоплителната инсталация и желанието за алтернативно гориво. След като са идентифицирани домакинствата, които ще се включат в програмата предстоят инженерни и енергийни обследвания, които да регламентират точните мерки за всеки отделен дом. Съгласно изискванията на програмата това са основните дейности предвидени в първия етап. След приключването му предстои същинската смяна на отоплителните уреди и инсталации, който ще започне през следващата година.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I