Врачки и гадатели не ни мислят доброто, и без тях ще се затрием

Краят на годината е време за равносметки. Всякакъв калибър и с всички нюанси на обществения живот. Чудно настава, когато се включат и гадателите. И всичките от едно котило май. Все били наследници я на Ванга, я на Нострадамус. На последните пък все им се вменяват някакви прокоби. Просто се изчаква да се случи нещо по-така и се донаслагва, тоест дешифрират посланията.
Досега да сме се взривили десетки пъти. Все прогнозата за догодина е за свършека на света. Чуми, епидемии, пандемии, войни, катаклизми, сътресения, клизми-абе не е за разправяне. Ама го разправят. Сега, една поредна наследничка на Ванга, от френски произход (доколкото такива са останали във Франция) пророкува страшни неща за 2020-та. Каеде Убер (много френско име) дава прогноза за опасна идеология, нова, която ще вземе изключителни жертви. Пандемия пък ще погуби половината човечество. Но това, последното, чак след 2088-ма. Така, че отдъхнете.
Факт е обаче, че хоровото гадателство на наследници на този и онзи са все еднакви. Бе, следващата година-мор. По възможност-масов.

Маймуната Люси трябва да си е паднала на главата

Маймуната Люси най-вероятно си е тупнала на главата, падайки от дървото.
Уточняваме, че въпросният примат бил прародител на човека. Така казват, че и пишат. Предвид постъпките на хората в днешно време това е напълно възможно. В смисъл, че голямо омаймунчване пада, като Люсито от дървото, ама с милиарди повторения.
Въпросът е, че хората вярват на всичко свързано с краха на цивилизацията. Че нейният край иде, не е въпрос на хвърляне на боб или съновидения. Всеки нормален индивид може да стигне до този извод с прост анализ на действията на себеподобните. Но за това по-късно.
Та, тупването на Люси сериозно е увредило някои части в бъдещ план. И някак си на хората това им харесва. Те обичат да чуват, че всичко свършва. Край! Светът загива и малцина ще оцелеят. Вътрешно изпитват някаква перверзна наслада. Едно-че ще видят този финал; второ-че съществува вероятността точно те да оцелеят. Искат мъките да свършат, но с тайната нагласа, че те не се отнасят до тях. Че техните души са чисти и поради тази причина, световният мор няма да ги сполети. Той ще оцени безгрешността им. Колко ли много пъти сме цитирали Достоевски, но хайде пак-всеки за всичко е виновен. Безгрешни няма, пичове. Не хранете напразни надежди. Говорим за автор, чиито романи са идеи от криминалните хроники във вестниците. От ужасяващото блато на човешката нечистотия. Не външна, вътрешна. И за мълчанието, което предразполага мръсотията да вирее.
Или пък просто жадуват мъст. Главно онеправданите, на другите не им пука. На смачканите от всичко, но с нагласата, че колкото и да свърши светът, то поне нещо ще остане от „мъчителите“ за унаследяване. Трудно е да се разтълкуват скритите тайни, загнездени в потомците на ударената по главата Люси.

Палатките на ясновидеца и Новият завет

Помните ли, преди десетина години, как един гадател предсказа умопомрачително земетресение, което извади сума хора от един съседен нам български град на палатки? Добре, че беше началото на лятото. Простонародното население изостави панелките и прекара една-две нощи под звездите. Хубавото бе, че не валя.
Все ми се е струвало, че беден гадател е оксиморон. Но не, словосъчетанието си е напълно „редовно“. Как не познават числата от лотарията, ами се загрижили за цялото човечество?
Ще дойдат много лъжепророци. Но дори Синът Человечески не знае кога ще настъпи краят.
Думите са на Христос. Новият завет. Не Нострадамус, не „наследниците“.
Въпрос на вяра, въпрос на светоусещане.

„Вярата“ и алкохолът

Вярата е неразривно свързана с алкохола. Нищо общо с религиозните убеждения. Просто, пияният човек по се навива на всякакви приказки. Цъка с език и клати глава над чашата. Всичко хваща дикиш при подобни състояния. После всичко изчезва от главата с настаняването там на махмурлука.
Пък при нас как се гълта, не е истина. Не само де, човечеството обича спиртните напитки. Те са бягството му от злата участ.
Огромните залежи от алкохол в Отечеството, богати роднини и мнимата подкрепа на гледачки и баячки са трите неща, на които се осланя народът ни, когато го тресне безизходицата. Втори пункт в теоремата обаче е най-редкият помагач. Затова и на глава от населението тук се разлива толкова щедро количество пиячка, а работата за представителите на мистиката не секва. А подобни с лопата да ги ринеш-баячки, гледачки, жени ходжи, магове, мигове… Хвърлят боб, леща, консерви с други варива, огризан кокал от пържола, дзверят се в кафета, познават на чайове, карти, виждат бъдещето дори в използвани чорапи. Направо можем да си ги патентоваме барабар всичките им способи и дарования. Проникват смело в минало, настояще, бъдеще. Все са майстори, все наследници на големи пророци. Все им се случило нещо преди това-я били в кома, я насън видели старец с брада да ги дарува с могъщество над останалите. Пълно е с подобни, под път и над път. А клиентите им? Нито един неомагьосан няма сред тях, а по Родопите пък-колкото си искаш.

Будалъкът е неличим

Вързопчета с косми и черупки от яйце, захар, вода от измит мъртвец… Само част от арсенала за приготвяне на черни магии. Може да го изброи всеки уважаващ себе си професионалист по разваляне на заклинания, с които хората си обясняват каръка, който ги е споходил. Може да ви настръхнат косите от рецептите за приготвяне на магии и направо да ви окапят от похватите за развалянето им. Счупено яйце пред магазин няма да възбуди подозрението на никого, но пък препредадено с необходимата доза мистика ще го превърне в хвърлена граната срещу спокойния живот на магазинера, да речем. Все повече заможни хора се доверявали на услугите на ходжи, които разваляли магии. С тях те си обяснявали каръщината в бизнеса. Някои дори много доходоносно четели молитви срещу злините, пратени от конкуренти и завистници. Сумите дори достигали до 8 бона из Родопите. Разказва го професионалист с дълъг стаж в развалянето на магии от Асеновградско. Според него сумите били доста по-големи в други краища на страната. Много от клиентите пък попадали и на шарлатани, които просто им вземали парите.
Борба за клиенти в ситуация на силно развит капитализъм от посттоталитарен тип и разтреперано поведение на един тотално обезверен народ.

Гадже за сина – 4 бона е цената

Майчината любов е изключително силна, дори когато става въпрос за осигуряване на любовното гнездо на отрочето.
С условна присъда се размина „магьосник”, който успя да измъкне от наивна родопчанка близо 4 000 лева. 30-годишният маг от варненско село бе изправен пред магистратите заради разваляне на „черна магия”.
Родопчанката била силно разтревожена от факта, че 30-годишният й син все още нямал приятелка. Тя отдала самотността му с омагьосване. Намерила координатите на мага. Мъжът й обяснил, че ще развали магията, а от жената се изисквало само да му прави парични преводи всеки месец. Дарбата си, той обяснил, че наследил от баба си. Така, в продължение на месеци, наивната женица изпращала постоянно пари на „магьосника”, докато сумата не станала 3 790 лв., но синът й така и не си намерил булка.

Здравеопазване с амулети за здраве от… доктора

Лекар от Родопите потърсил услугите на ходжа заради здравословни проблеми, които имал. Медицината не му помогнала, но пък амулет, изработен от духовника, свършил изключителна работа, хвали се самият лечител. Малко баене и амулетите ставали дори за брак, забременяване, намиране на работа и модерното към момента-успешен бизнес. Други пък просто пазели от магии. Най-страшните от тях били тези за причиняване на смърт. Отново влияние оказвали заклинания, но в гробище, барабар дрехите на нарочения за пращане в отвъдното.
Декорите са сходни, но церемониите са различни, в зависимост колко развалячи на магии ги обясняват.

А един пич…

Толкова закъсал завалията, че пратил хилядарки на някаква баячка, че нещо отслабвал. Естествено бил жертва на черна магия, споделила му жената. Та трябвало да коли черна кокошка в полунощ на пресен гроб на мъртвец. После някакви нокти рязал, пък пил отвари, пък какви ли не щуротии докато не се усетил, че е жертва на измама. Кога загрял родопският „реотан“? Когато парите му свършили. Ако имаше още, що безумия щеше да сътвори.
Накрая се стига до съд и резултатът е без значение. Щото будалъкът си е достатъчна присъда.

Духовници развалят магии,

непрестанно повтаряйки, че те са грях и знаейки рецептата за направата им. Гадателки виждат всичко и променят карми. Други баят и лекуват екземи. Трети се справят с алкохолизъм, събират семейства, забременяват съпруги. Четвърти са специализирани в откриването на булки, но после съдът ги оправдава заради мераците на клиентите и задочното „сводничество”. Само дето още природозащитниците не са ревнали заради заклани кокошки из гробища и кастрирани прилепи за амулети.
Будалъкът явно е неличим, а и няма измислена рецепта за амулет против него. Всичко останало е въпрос на търсене и предлагане. Клиенти и магове. Магиите са въпрос на личен избор.

***

Светът наистина върви към своя логичен край. Но причините съвсем не са извадка от хрониките на гадателите. Те са в нас. Упадък, пропадък и най-естественото-изпадане от клона на дървото, наречено живот…
Жельо МИХОВ, 24smolian.com
На снимките:
-Традиционно ясновидство: Квартал в родопски град-преди нова и след нова година, къмто средата някъде…
-Турски медии „пришиха“ на Ванга пророчеството за пожара в Нотр Дам. Най-вероятно ще има още доста в бъдеще
-И жестоката истина от терасата на нашенеца-зеле в бидона, буркани туршия, туба ракия и висящи парчета свинска рибица. А, да се свършва!


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I