В Смолян бе отбеляан празникът Събор на Пресвета Богородица. Св. божествена  Литургия бе отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.
Този ден се яви особено важен за сестра-послушница Христина и умилителен за тези, които още не знаеха, че тя вече има ново име –  монахиня Анастасия, името на света великомъченица Анастасия, живяла през 3 век и убита заради вярата си в Христа по време на римския император Диоклециан, когато християните били жестоко преследвани. Света Анастасия е известна като много състрадателна християнка, помагала  на страдащи, лекувала болни.
Естествена радостна тръпка се изпитва в такъв момент  от богомолците.  Монахиня Анастасия бе спомената в молитвите и като игумения на манастира, който е нейно дело и на верни съмишленици, с непрекъснатата подкрепа на брат Георги. Монашеското й  пострижение е станало в манастира на 21 декември т.г. от Негово Високопреосвещенство  Пловдивски митрополит Николай. На първия й имен ден, когато се чества Вмчца Анастасия – 22 декември, той  отслужил там и празничната света Литургия.
Росица Примовска
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I