На Никулден църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Смолян  приемаше благодарни поклонници, които искаха да се поклонят и да засвидетелстват любов и признателност към светеца, за който вярват, че им помага. Празничната света Литургия отслужи секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от  храм „Света Неделя“ в Райково.
Храмовият празник  на църквата започна с Вечерня, която включва Акатист на светеца. Това е силно църковно произведение, което с песнопения и слово възхвалява светеца и му благодари с най-благи и мъдри думи, наречен  правило на вярата и образец на кротост и доброта, учител на въздържанието, със смирението придобил величие, а с нищетата богатство, скъпоценно жилище на светостта, на ангелите достоен събеседник,  огледало на всички добродетели, добър наставник на човеците…
И още много пъстри и впечатляващи сравнения. Пред храмовата икона всички заедно и
И на Вечернята, и на Литургията на самия празник бяха принесени петохлебия  за здраве и благоденствие, пшеница, вино и елей, които духовниците осветиха. Отслужен бе празничен водосвет и раздаден благословен обяд.
Иконом Запрян Шиков поздрави всички в храма и специално именниците с празника, пожелавайки им здраве,  мир и любов  в семействата. Той припомни важни факти от житието на покровителя на храма и на квартала св. Николай архиепископ и чудотворец, роден през втората половина на 3 век в Мала Азия, станал един от най-великите светци на Църквата,  известен като противник на езичеството и арианството и защитник на Христовата вяра. Делото му е прославено  с много чудеса по море и на хора в плен, подавал изцеление на болни, явявал се като  помощник във всяка нужда и застъпник, бърз ходатай и защитник на вярващите. И  сега не престава  да помага на страдащи, да защитава невинни, да укрепява слаби, да изцелява болни, ако молитвите към него са искрени и вярата силна.
Да сте живи и здрави, обърна се иконом Запрян Шиков към богомолците, по молитвите на свети  Николай  Божието благословение  да бъде над всички вас сега и винаги! Той поднесе извинение от името на архиерейския наместник архимандрит Висарион, който на Никулден служи заедно с именника Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит  Николай в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в пловдивския квартал „Христо Смирненски“. Благодари на председателя на храма свещеник Васил Маджаров за поканата заедно са се отслужи празничната света Литургия.
Приятна изненада за богомолците бе изложбата на ритуални  хлябове,  приготвени от Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, и осветени по време на празничната Литургия, а после раздадени на хората. „Хлябът е най-важното нещо на трапезата на българина, а чрез хляба поемаме от тялото Господне“, каза директорът на музея Валентина Василева. „Стартираме  музейна програма „Обредни хлябове за храмовите празници“ и първото събитие  посветихме  на Никулден – един от най-големите зимни празници“, посочи още тя. 
Никулден тази година ще се запомни и с това.
Росица Примовска
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I