Радостин Чолаков е осмокласник от доспатското село Барутин, спечелил много признания и награди с уменията си в програмирането.
„Запалих се по програмирането, когато бях на 9 години, след като видях работата на леля ми и нейния съпруг, които са програмисти. В началото ми беше много чудно как те пишат някакъв си текст на черен фон и той се превръща в приложение. Попитах ги как всъщност става и това бяха първите ми стъпки в програмирането. Сам започнах да търся видеа и статии за JavaScript и се самообучавах. С него научих повечето концепции – цикли, функции, алгоритми, докато разработвах шах играта RSG Chess. После сам продължих да си измислям други проекти и с тях да навлизам в останалите езици“, споделя 14-годишното момче в свое интервю за Technology.BG.
„Тази седмица излезе последното ми мобилно приложение за Android – AnyGoal. Идеята зад него е лесно да можеш да следиш как се справяш с различни задачки и цели. Нещо като дигитален бележник. Идеята ми дойде през лятото. Прекалявах доста с яденето на шоколад и веднъж майка ми каза: “Ти днес знаеш ли колко сладко си изял?”. И аз си казах – “Ще си записвам”. Та един ден реших, че от това може да стане интересно приложение. Разбира се, развих идеята, тъй като това с шоколада беше като на шега. Съществуват доста приложения с подобни идеи – в едните можеш да следиш физическото натоварване, в други да записваш какви цели имаш за седмицата например. И мисля, че ако тези идеи се обединят в едно приложение с простичък интерфейс, то може да е много полезно“, казва Радо.
AnyGoal може да се използва на практика за всякакви цели и записването на напредъка става изключително лесно – с два клика. Хората могат да избират от доста готови “шаблони” (templates). Ако тяхната цел (goal) не е сред тези шаблони, те могат да създадат нов такъв и лесно да споделят линк или QR код с приятели в социалните мрежи, за да не се налага всеки да го създава поотделно.
24smolian.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I