Испанските власти отново ще съдействат на разследването по скандалния случай „Гурбетчии точат 241 бона“. Европейска заповед е била изпратена от държавното обвинение в Смолян до Испания с искане за изпращане на различни по вид документи, които ще бъдат от полза в хода на досъдебното производство, разкри за „Родопи voice“ окръжният прокурор Тодор Деянов.
Делото все още е в разследващата фаза, а от държавното обвинение не се ангажираха със срокове за приключването му поради огромния обем документация по случая.
Припомняме, че досъдебното производство бе образувано през октомври 2018-та година. 50 жители на Неделино са проверявани поради съмнения, че са се възползвали от обезщетения за безработица на база фалшиви документи за работа в Испания.
Разследването е за документна измама в особено големи размери. Чрез използване на документи с невярно съдържание гурбетчиите са взели в България обезщетение за безработица в общ размер на 241 000 лева, смятат от прокуратурата. Това са работници, които имат трудови договори за земеделска работа в Испания.
Родопчаните са работели по няколко дни в Аранда де Дуеро, а има и такива, които въобще на са пътували до Иберийския полуостров, а след това са командировани в България, твърдят от държавното обвинение. Всички те са получавали обезщетения от порядъка на 1200 лв.
„Постоянно живеем в стрес и останахме без доходи, социални и здравни осигуровки. Не можем да започнем работа, тъй като се надяваме заповедта за спиране на обезщетенията да се отмени!”. Това пък обявиха десетки жители на Неделино, които през май м.г. блокираха пътя за Кърджали за около час.
 „През 2018 година заминахме в Испания, където започнахме работа във фирмата на наш съгражданин. След прибирането си в България решихме да се възползваме от Европейската директива за равно третиране при работа в друга държава от ЕС и получаване на обезщетения при оставане без работа. За съжаление след подаване на документите в НОИ-Смолян ни беше отказано изплащането на обезщетенията и със заповед на директора на НОИ бяха спрени, въпреки че част от нас получиха парични суми. Вместо да получим адекватен отговор, срещу нас започна наказателно производство”, посочиха гастарбайтерите в своя протестна декларация през м.г.
Недоволните неделинци посочиха, че са получи уверение от собственика на фирмата в Испания, в което е посочено, че фирмата е проверена от местните власти и според тях няма основание директивата на ЕС да бъде приложена в България.
На снимката: Протестът на гурбетчиите
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I