Рекордно обезщетение поиска семейство от Смолян за загинал при трудов инцидент свой роднина. На 800 000 лева оцениха мъката си четирима родопчани от загубата на съпруг, баща и дядо.
Произшествието станало преди почти две години в цех на фирма в смолянско село. Възрастният човек бил нает да довърши боядисването на помещения. С него не бил сключен трудов договор от страна на работодателя. Не бил проведен инструктаж преди работния ден, не му били предоставени предпазни средства. Мъжът трябвало да боядиса пространства около прозорци в цеха. Стълбата била неудобна, затова друг служител докарал мотокар. С „вилиците“ на машината бил повдигнат палет, който трябвало да изиграе ролята на платформа. Върху нея родопчанинът започнал да боядисва. След като приключил, шофьорът на мотокара опитал да даде на заден ход. Машината обаче минала през камък, при което вдигнатия на около 3-4 метра мъж загубил равновесие и паднал. При инцидента той наранил жестоко главата си. Веднага бил транспортиран до болницата в Смолян, където обаче починал малко по-късно. Черепно-мозъчна травма и травма на гръдния кош били причини за смъртта.
Направените проверки установили редица нарушения на безопасността на труд, както и законодателството.
Близо две години по-късно семейството на загиналия поиска обезщетение от работодателя. Съпругата на мъжа, синът му и двете му внучета поискаха всеки по 200 000 лева обезщетение за нанесените неимуществени щети след загубата на своя роднина.
Съдът в Смолян обаче уважи частично исковете. Четиримата ще получат общо 110 000 лева. 50 000 лева трябва да бъдат изплатени на вдовицата на родопчанина, на останалите-по 20 000 лева.
24smolian.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I