На  Атанасовден – 18 януари, тържествено ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата в Чепеларе „Св. Атанасий Велики“ с божествена св. Литургия, празничен водосвет и благословен обяд.
Светата Литургия ще започне в 9 часа в храма и ще бъде отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В служението ще участват предстоятелят на храма свещеник Апостол Аролски, гост-свещеници от Духовната околия, иподякони и певци.
Св. Атанасий Велики,  патриарх Александрийски, е един от тримата велики вселенски учители заедно със св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, чието общо честване е  на 30 януари като Ден на св.Три светители велики архиереи.
На зимния Атанасовден -  18 януари, се почита денят на последното завръщане  на св. Атанасий като православен епископ в Александрия, тъй като бил гонен от арианите заради вярата си в Христа 5 пъти от този пост. На 2 май - Летния Атанасовден, деня на неговата светла кончина,  се чества заедно  със св. цар Борис Покръстител.
Св. Атанасий Велики (326 - 373 г.)  е египетски богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година,  велик изповедник и учител на Църквата, велик защитник на християнското учение и радетел на чистотата на вярата, приема се за първи разпространител в Европа на възникналото в Египет монашество.
Архиерейско наместничество - Смолян
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I