Има избран изпълнител за строежа на Приюта за временно настаняване на кучета в Смолян. Темата и спекулациите около нея бяха коментирани от Общинското ръководство и проектанта на сградата.
„Проектирането на приюта е съобразено с Наредба 41 от 2008 г. за изисквания към обектите, в които се отглеждат животни, към които се числят и приютите“, разясни зам.-кметът инж.Мариана Цекова. В един от разделите, глава 4, са описани изискванията. В самата Наредба е засегнат  и Законът за ветеринарномедицинската дейност, респективно Закона за защита на животните. За домашните животни изискванията са: до 10 кг. да имат осигурена площ вкъщи – 6 кв. м, до 25 кг. площта е 8 кв. м, а над 25 кг. – 10 кв. м. Всеки, който гледа животни трябва да подсигури тази площ. Изискванията са същите и към Наредбата за приютите“, обясни инж.Цекова.
Тя засегна и бройките на кучетата, които ще бъдат настанени тъй като общински съветници са преброили клетките, но в една, в зависимост от породата, могат да бъдат настанени различен брой кучета. Това се отнася  и за помещенията извън сградата.
По този повод в пресконференцията взе участие и проектантът на сградата на приюта арх. Никола Михалевски, който притежава авторските права на предходната сграда на приюта и по закон е изготвил сегашния му проект.
„През 2001 г., когато се роди идеята да се направи кучкарник, законът не позволяваше да се изгради в урбанизирана територия. С кмета Данчо Киряков, заместника Грудев и моя милост решихме да го кръстим ветеринарна лечебница за безстопанствени кучета. Реконструирахме тази общинска сграда и тя започна да работи. През 2008 г., когато излезе новият Закон за защита на животните, се прекрати неговата дейност. Неправилно е изказването, че един бокс струва 21 000 лева, защото има боксове и извън сградата“, категоричен е арх. Михалевски. Според него, никой не може да каже колко кучета ще побере. „Ако са само санбернари, тогава ще са 100 кучета. В един момент може да са и 600. Освен това има и текучество, едно може да престои два дни, друго - 20 дни, или да остарее там. Ако отидем в равнинен терен, парите за подпорни стени на сегашното място трябва да отидат за комуникации, инсталации, пречистване, обратни канали и строителство на същата монолитна сграда, защото сега там са настанени манипулационна, операционна, стаи за обслужващ персонал, санитарни възли, хладилни камери за умрели животни. Трудно би могло да се каже дали бихме спестили 50-100 хиляди лева, ако отидем на нов терен. След тези изявления огледах всичко – нищо не е надвишено като квадратура и обем от това, което се изисква от Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинска дейност“, коментира той. Строителството на приюта е разделено на 4 етапа. Според арх. Михалевски, ако общината реализира първия етап, който би прибрал 100 санбернара и чрез текучество – евентуално мераклии да вземат кучета за домашни любимци, не е задължително останалите три етапа да се изпълняват. „Само трябва да имат грижата да предотвратят доставката на кучета от други общини. Те трябва да си направят приюти“, подчерта арх. Михалевски.
В темата се включи и гл.архитект на община Смолян Димитър Димов.
„След като с постановление на Министерски съвет бе осигурен първия транш от около 260 000 лева, специалисти потърсиха терен, където той може да бъде разположен. Оказа се, че на местата, които са общински, нямаше необходимото захранване с вода, ток и канализация за отпадни води. След като се обходиха всички места и не се намери подходящо, бе решено, че най-добрият вариант е приютът да бъде разположен на мястото на съществуващия терен, където през 2001 г. бе построена ветеринарната лечебница. Ще се ползва съществуващата сграда. Теренът е подходящ за такава дейност“, обясни  арх. Димов. Разрешението за строеж на приюта е влязло в сила, той е проектиран от арх. Михалевски, като носител на авторските права при строителството на ветеринарната лечебница, коментира още арх.Димов.
24smolian.comShare To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I