Агенция за недвижими имоти е обявила 77 апартамента за продан в Смолянско, като най-много са в областния град. Строителство няма, но има търсене на имоти под наем.  Собствениците им обаче искат доста големи суми. Хората целогодишно търсят жилища под наем.
Определено обаче предлагането е малко. Според квадратурата, наемите вървят от 100 до 400 лв. Много трудно се намират боксониери или гарсониери, предлагат се по-големи жилища – двустайни или тристайни.

„От месеци търся под наем жилище

и не мога да намеря подходящо. Или е много голямо, или е много скъпо”, коментира младо момиче, което работи в Смолян. Повечето собственици ги предлагат обзаведени и с това обясняват покачването на цените. Необзаведена гарсониера върви по 100 лв. в центъра на Смолян, а обзаведените по 160-180 лв.
Вечер, ако се разходите из Смолян, ще видите, че цели блокове не светят, защото обитателите им са напуснали града и страната.
„В блок от 6 етажа, с по три апартамента на етаж, сме останали четири баби. Няма един мъж, който да ни оправи кранчетата на чешмите или да отиде до магазина вместо нас”, споделя 84-годишна вдовица, чиито деца от 20 години са в чужбина.
Тъжна гледка е наистина, когато гледаш блокове в центъра на града, където преди години е гъмжало от хора, а сега са празни. Собствениците обаче не дават жилищата си под наем, предпочитат да ги държат под ключ.

„Балонът“ на цените

Тези пък, които ги продават, ги предлагат на доста големи суми. Освен в агенциите, обяви има по фейсбук, по спирките и уличните стълбове. Апартамент на новия център от 75 кв. м се продава за 33 760 евро, като собствениците уточняват, че е ремонтиран  и обзаведен с изба и гараж. В същия район жилище от 93  кв. м се търгува за 64  000 евро. В кв.“Каптажа“ апартамент от 68 кв. м се предлага за 24 990 евро. Етаж от къща в Долно Райково, 127 кв. м, е обявен за 70 000 лв. Двустаен апартамент в кв.“Езерово“ се предлага за 23 000 евро. Гарсониера в Стария център, 37 кв.м, е обявена за 24 000 евро…

Продавачи все пак има, купувачи липсват

Продавачи все пак не липсват, но пък клиенти по-трудно се намират, коментират от агенциите за продажба на имоти. Предимно се търсят по-малки жилища, но няма предлагане от тях.
Ръст бележат и отдаваните под наем помещения с търговска цел. 19,98 лв. е цената на квадратен метър, обявена за магазин на главната улица в Смолян от 65 кв. м. В Девин, например, за търговско помещение от 80 кв. м цената е 3,13 лева на квадрат.
Може би и заради скъпите цени, на които се отдават помещенията под наем, 25 по централната улица на Смолян стоят с надпис „Дава се под наем“ и са незаети от близо година.
След големия бум на покупки на земи и строителство на туристически комплекси от 2005-а до 2009 г. последва сериозен спад на инвеститори заради финансовата криза. В Смолян няма онзи бум на строителството през посочения период. В района на Пампорово и Стойките останаха недовършени сгради, които напомнят за онова време, когато се купуваха земи и се строяха хотели и блокове. За сметка на това бизнесмени от бранша проявяват интерес към недовършени и недостроени комплекси. На този етап бурно строителство няма, ремонтират се и се довършват недостроени сгради. Много блокове пък бяха санирани и придобиха съвсем нов облик. За сметка на това  продажбите на жилища, както вече споменахме, държат висока цена, както и наемите.
Надеждата е, че тези хора, които са в чужбина, ще се върнат някога и жилищните блокове отново ще светнат. Може и това да е причината хората да не искат да ги дават под наем или продават.
Николай Михайлов, 24smolian.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I