Областната комисия по заетостта обсъди и прие единодушно Предложението за държавен план-прием за учебната 2020/2021 година в училищата на територията на област Смолян.
Според данните, приетият и утвърден план-прием за настоящата учебна 2019-2020 година е реализиран на 79%, като се забелязва нисък процент на реализиране при професионалните паралелки – 64%, от утвърдени 25 са реализирани 16. При профилираните паралелки са реализирани 19 от заложени 20 (95%). Повишаването на интереса към професионалните гимназии и паралелките с професионална подготовка е значима политика в сферата на образованието, както на национално, така и регионално ниво. Конкретна стъпка в посока за развитие на професионалното образование в партньорство с бизнеса е активното въвеждане на дуалната система. Новото е, че от следващата година за първи път учениците на възраст над 16 години ще могат да сключват договор с работодателите, съгласно който ще им бъде заплащано не по-малко от 90% от минималното трудово възнаграждение.
През тази година завършващите седми клас ученици в региона са с около 100 повече (863, спрямо предходната – 768), което дава възможност за по-балансиран план-прием. Той е съобразен, както с демографските тенденции и икономическото развитие в региона, така и с желанията на родители и ученици, материално-техническата база на училищата, потребностите от кадри на бизнеса и общините, подобряване на практическата подготовка и повишаване на адаптивността и възможностите за заетост на обучаваните. Предложението за план-прием цели преструктуриране по профили и професии в посока STEM профили, технически и IT професии, осигуряващо образование, което да отговаря на Националната програма “Обучение за ИТ кариера” за професионално обучение на ученици от гимназиален етап по нова професия “Приложен програмист”. 
В Предложението за план-приема са застъпени нововъведенията на МОН от миналата година, касаещи защитени професии, необходими за развитието на регионите и за стратегическите отрасли на икономиката, както и професии с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда. Учениците, избрали тези професии, ще получават и допълнителни стипендии. От училищата са заявени и планирани за 2020/2021 учебна година защитените професии: „Металообработващи машини“ – ПГ „Васил Димитров“-гр. Мадан и „Полевъдство“ – ПГСГСТ „Никола Вапцаров“-гр. Чепеларе, и професии с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда: „Автотранспортна техника“ и „Електрообзавеждане на производството“ – дуално обучение – ПГТТ „Христо  Ботев“ – гр. Смолян, както и „Хлебар - сладкар“ и „Транспортно строителство“ – СПГТС „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Смолян.
 По заявка на бизнеса, е заложено професионално обучение в направленията: „Автоматизирани системи“ в ПГЕ „А.С.Попов“, гр. Девин; „Производство на облекло от текстил“ в ПГЕ „А.С.Попов“, гр. Девин; „Електрообзавеждане на производството“ в ПГТТ „Христо Ботев“, гр. Смолян, дуална форма; „Автотранспортна техника„  в ПГТТ „Христо Ботев“, гр. Смолян; „Обогатяване на полезни изкопаеми“  в ПГ „Васил Димитров“, гр. Мадан.
Общият брой на планираните паралелки за 2020/2021 учебна година за област Смолян е 37, от които 19 профилирани и 18 професионални.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I