Ефрейтор от Смолян заведе дело срещу Министерски съвет заради дискриминация. Военнослужещият поиска обезщетение в размер на 8 690 лева и 64 стотинки за нанесени му неимуществени вреди вследствие на прието постановление от МС.
В иска щетите се мотивират като причинени от „пряка дискриминация спрямо категорията военослужещи-офицери, поради неравноправно третиране въз основа на лично и обществено положение, изразяващи се в неприятни изживявания, състояние на дискомфорт, чувство за малоценност и неправилно оценяване на качествата“.
В обстоятелствената част на исковата молба са изложени твърдения за незаконосъобразно определяне и изплащане на по-ниско от предвиденото възнаграждение на военнослужещите, за нарушаване на чл. 6 от Конституцията и пряко дискриминиране в сравнение с офицерите от Българската армия.
Недоволството на военния родопчанин било породено от определено по-ниско от предвиденото възнаграждение за военното звание „ефрейтор“.
На две инстанции в Смолян обаче искът бе отхвърлен.
Магистратите счетоха, че позоваването на Закона за защита от дискриминация е неоснователно.
Ефрейторът от Родопите ще трябва да заплати 300 лева на администрацията на Министерски съвет.
Решението обаче може да се обжалва пред Върховния касационен съд.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I