Общинският съвет прие проект на Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Смолян и План за действие за периода 2019 - 2024 г.  Вносителят и кмет на Смолян Николай Мелемов заяви, че е приета националната Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета и уточни, че въз основа на нея е изготвена програмата и в Смолян.
Целите са масова кастрация, контрол върху регистрация на домашните кучета и насърчаване на тяхната кастрация, изграждане на приют за настаняване на безстопанствените кучета и контрол върху развъдниците, търговците на кучета, пазарите на животни, зоомагазини и собствениците на кучета, разясни  Мелемов. Той допълни, че очакваните резултати след приемането на програмата са намаляване  броя на безстопанствените животни на територията на общината, намаляване на рисковете от разпространение на заболявания, пренасяни от безстопанствени кучета и повишаване на информираността, отговорността и активността на гражданите при отглеждане на кучета-компаньони.
„Аз няма да позволя общински служители да бъдат обиждани и да им се пречи при изпълнение на служебните им задължения и да бъдат обект на обществено преследване, защото живота и здравето на хората и децата е по-ценен. Тази граница не трябва да се преминава, коментира съветникът Салих Аршински. Поводът е появило се видео в социалната мрежа, в което служители от община Смолян залавят по сигнал агресивно куче, а природозащитничка ги снима, държи им сметка за действията и се държи грубо с тях.
По темата се изказа и гражданин в залата. Георги Глушков заяви, че грижа трябва да е повече за хората, отколкото за безстопанствените животни. „Трябва да се балансират стандартите за тези неща, тъй като по Закона за лова всяко куче извън населените места се застрелва. Повечето кучета са болни и агресивни, които подлежат на евтаназия. Направете така, че с най-малко средства да се постигне най-добър резултат“, призова Глушков.
От Сдружение за защита на животните „Дара“ посочиха, че предложената програма е изцяло базирана на националната програма и е съобразена със Закона за защита на животните. Кметът Мелемов обобщи, че всички общински програми трябва да са направени на базата на националната програма. „Във всички изказвания има истина. Общото е, че трябва да се ангажира обществото“, подчерта той.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I