При съмнения за коронавирус, не слушайте какви ги блещят баба Алена и другите ясновидки и шарлатанки, а наберете 02 807- 87-57! Този номер е даден за България при съмнения за зараза с COVID-19.
Предписанията на Националния център за заразни и паразитни заболявания за мерките, които помагат да се предпазите от заразяване, както и препоръчителните действия, ако усетите симптоми, включват на първо място по-често миене на ръцете - над 20 пъти дневно.
Останете си вкъщи, ако имате кашлица, треска или задух. Веднага се обадете на здравния номер на страната, в която сте, за съвет; не забравяйте да споменете, че сте били в район с предаване на заболяването. 

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновена настинка до по-тежки заболявания. COVID-19 е нов щам на коронавирус, който не е идентифициран по-рано при хора.
Разпространява се чрез капчици от кашлица и кихане. Можете да получите инфекцията чрез близък контакт с човек, който има симптоми от вируса (предимно кашлица). Симптомите са: треска, кашлица, затруднено дишане, болка в мускулите, умора.

Какво да правите, ако се разболеете?
Ако сте били в засегнат район с риск за експозиция от COVID-19 и в рамките на 14 дни внезапно развиете кашлица, треска или задух:
Останете си вкъщи, ако имате симптоми.
Веднага се обадете на здравния номер на страната, в която сте, за съвет; не забравяйте да споменете, че сте били в район с предаване на заболяването. Номер за България, на който да се обадите, ако имате съмнения за коронавирус: 02 807- 87-57.
Обадете се предварително, ако трябва да посетите вашия лекар или спешна помощ и посочете историята на пътуването си, преди лично да потърсите медицинска помощ.

Как можете да се предпазите от инфекция?
Избягвайте контакт с болни хора, по-специално с такива с кашлица.
Кашляйте и кихайте в свит лакът или в салфетка, НЕ в ръката.
Редовно мийте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфектант на алкохолна основа след кашлица / кихане, преди ядене и приготвяне на храна, след употреба на тоалетна.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I