В двете гръцки села до границата с България, които са под пълна карантина заради коронавируса, има много роднини на златоградчани. Това обясни ръководителят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, в отговор на журналистически въпрос защо е затворен граничния пункт „Златоград-Термес“.
„Беше като погребение от зловещ филм, от тези, в които се говори за апокалипсис“, твърди пред 24rodopi.com журналист от Ксанти, който е отразявал погребението на 72-годишен мъж от село Ехинос, което се намира на около 15 км от ГКПП „Златоград“. Мъже със защитни облекла са погребали 21-ата жертва на COVID-19 в Гърция.
Към днешна дата в южната ни съседка има 1212 заразени, починалите са 43-ма. 72-годишният жител на Ехинос е бил погребан на 25 март при засилени мерки за сигурност и защита на населението, за да не се допусне разпространение на вируса.
Два дни по-късно България реши да затвори ГКПП „Златоград“.
Община Мики, в чийто състав е Ехинос, е под пълна карантина до 7 април.
Ехинос, познато още с името Шахин, се намира на южните склонове на Родопите. Разположено е в долината на река Куручай. През селото минава пътят Ксанти – Златоград. Според легендата, селото е основано от Лала Шахин паша през 1360-те и за това носи неговото име.
Село Шахин се споменава в османски регистър на чаушите от средата на 16 век, участвали във военни походи, като участниците са посочени поименно. В документа се посочва и продукцията на селото, както и броя домакинства – 23 и още 18 неженени. Всичките посочени носят мюсюлмански имена. Според Любомир Милетич към 1912 година Шахин е помашко село в Даръдерската каза. От 1912 г. селото e в пределите на България. Само за година след като Беломорието става част от България до средата на ноември 1914 г. български инженерни бригади изработват първият регулационен план и прилагат върху терена уличната и дворната регулация на селото.
През 1920-та територията е дадена от Антантата на Гърция, след 21 години - на 20 април 1941 година, българският суверенитет е възстановен, но с мирният договор от 1947 г. Гърция получава пак територията.
Според Патриарх Кирил към 1943 година в селото има 417 семейства с 1975 души-помаци.
Днес Ехинос е единственото село с три джамии на Балканите.
Вижте видеото: 24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I