Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и финансовият министър Владислав Горанов представиха приетото днес Постановление за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места.
От началото на извънредното положение регистрираните безработни у нас са близо 10 000. Министър Сачева представи списък от сектори, непросредствено засегнати от заповедта на министъра на здравеопазването и те ще получат подкрепа с мярката 60/40.
Държавата ще финансира 60 към 40 от осигурителния доход на работника. Ако работодател не изплати 40%, той ще трябва да върне и 60-те, каза още министър Сачева. Осигуровките се плащат и от работодателя, и от работника.
Засегнати сектори, които ще получат подкрепа по мярката 60/40:
- търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети
- сухопътен транспорт
- пътнически и въздушен транспорт
- хотелиерство
- дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване
- дейност на питейни заведения
- прожектиране на филми
- туристическа, агентска и операторска дейност
- организиране на конгреси и търговски изложения
-предучилищно образование - частен сектор - детските градини
- артистична и творческа дейност
- други дейности в областта на културата
- спортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих
-поддържане на добро физическо състояние
След разговори с работодатели в Банско, в тази графа са включени и други икономически дейности, конкретно за работодатели, които са преустановили дейност на територията на населени места, в които са въведени противоепидемични мерки, в съответствие със закона. Тези работодатели могат да кандидатстват още утре за компенсации.
Във втората част на Постановлението са включени всички останали икономически сектори, които следва да декларират спад от 20% в приходите от продажби - референтен месец е март 2020 г, спрямо март 2019 г., посочва Фрогнюз
За създадените компании след март 2019 има отделен ред.
Служителите, за които може да се кандидатства, трябва да имат сключено трудово правоотношение до датата на обявяване на извънредно положение.
Всичките ощетени фирми, в които работят общо 29 000 работници още утре електронно могат да подават своите документи през сайта на Агенцията по заетостта.
Сектори, изключени от Постановлението:
- селско стопанство, горско и рибно стопанство, защото по този сектор ще има отделен ред и там има държавна помощ;
- финансови и застрахователни дейности;
- сектор на държавното управление;
- сектор хуманно здравеопазване и социална работа, защото МЗ предвижда отделна програма за тях;
- сектор образование, с изключение за частните детски градини;
- дейностите на домакинства като работодатели.
Възможни са частични мерки в някои държавни администрации, които нямат водеща роля и в момента са с ограничени функции, допълни министър Горанов.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I