Имаме още 8 потвърдени случая на заразени. За денонощието те стават общо 16.
Броят на заразените с коронавирус у нас вече е 354.
Това обяви на брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
Както вече 24smolian.com писа, в Смолян има 7-ми случай.
„Седем са вече случаите на положителни пациенти с коронавирус COVID-19 в Смолянска област“, обяви областният управител Недялко Славов.
„Последният случай е на мъж на 32 години от Смолян, контактно лице на един от предходните регистрираните случаи. Мъжът е в добро състояние, почти без симптоматика. Намира се в дома си“, посочи още Славов.
Няма нови области в България, в които има заразени с коронавирус, каза ген. Мутафчийски. В Сливен е заразен мъж, който е пътувал до Ню Йорк.
Излекувани в България са 15 души.
В различни болници в страната са настанени 127 души, 13 са интубирани. От всички заболели 200 (56%) са мъже, а жените заемат 44% или 154. Средната възраст е 45 г., а средната възраст на починалите – 66 години.

В Благоевград случаите са 10, в Бургас - 14, Варна - 17, Велико Търново - 2, Габрово - 2, Добрич - 6, Кърджали - 5, Кюстендил - 2, Ловеч - 1, Монтана - 16, Пазарджик - 7, Перник - 5, Плевен - 8, Пловдив - 21, Сливен - 4, Смолян - 7, София - 221, Стара Загора - 2, Хасково - 1, Шумен - 3.
Относно липсата на дезинфектанти, ген. Мутафчийски заяви, че не е вярно това. Той съобщи, че лично е проверил и в 8 от 10 аптеки е имало. Относно липсата на маски, генералът каза, че това е проблем в цял свят.
Той обясни обаче, че не трябва да се мисли, че маската е сигурност. "Напротив", каза той и обясни, че няма никакво значение, ако някой е с маска, спазва два метра разстояние, но пипа всичко и после докосва лицето си.
Шефът на Щаба категорично заяви за пореден път, че лицата могат да ходят единствено до магазин, за да си пазаруват, до аптека, до банка, да си платят сметките или до работа. "Абсолютно забранено е да се правят всякакъв вид разходки на различни места", категоричен е шефът на Щаба.

"Нито една мярка не цели да унижи някой", отбеляза ръководителят на Националния оперативен щаб.
Във връзка с това дали ще има декларации, нужни за излизане от домовете ни дори и до магазина, ген. Мутафчийски заяви, че е ясно, че със стандартни мерки не може една нестандартна ситуация да бъде преодоляна. По думите му, има възможност да се въведе SMS - услуга, защото телефон има почти във всеки дом. Такава мярка е въведена в Гърция.
24smolian.ocm

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I