Правителството ще поиска от Народното събрание да бъде обявено извънредно положение в страната заради епидемията от коронавирус. Това обяви в края на извънредното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов, малко след полунощ.
Извънредното положение ще бъде обявено на основание член 84 на Конституцията. Според него то важи до преминаване на опасността и дава възможност на властите да налагат цялостни забрани, включително и за движение в страната и извън него.
„Извънредното положение ще даде възможност на властите да затварят насилствено училища, университети, концертни зали, частни бизнеси. Ще бъдат затваряни дискотеки, игрални зали“, изброи той. Ресторантите и моловете ще работят.
Ще се налагат и забрани за пътуване към определени страни, както и за влизане от страни с високи нива на заразата. Като потенциални такава Борисов посочи Франция и Германия.
Външно министерство постоянно ще обновява списъка на страните, към които е забранено пътуването. Здравното пък този на държавите, от които да не бъде допускано влизане на хора.
Мерките ни бяха навременни, но не се спазваха указанията за карантина, посочи като мотив Борисов. Днес 14 души ни избягаха, каза той.
Единствено дисциплината и мобилизация на нацията ще ни спаси, категоричен бе премиерът.
Около 3 млрд. лв. ще струва епидемията. Заради паднало потребление намаляват и приходите в бюджета. Борисов настоя да бъдат намалени цените на стоки заради падналите цени на нефта и природния газ.
Извънредното заседание на Министерския съвет бе свикано от премиера Бойко Борисов, съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.
Националният оперативен щаб докладва пред премиера Борисов и министрите предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация. Щабът представи доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.
По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил.
България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.
У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.
Общият брой респиратори в България в лечебните заведения за болнична помощ са 1463 броя, а в извънболничната помощ - 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), които са структура към Министерството на здравеопазването, разполагат с 289 броя в санитарните автомобили и 53 в кабинетите на самите ЦСМП. В момента се анализират нуждите на всяко лечебно заведение по отношение на тази апаратура.
Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя респиратори. Същевременно България осъществява комуникация по темата и на европейско ниво. Страната ни е изразила интерес за участие, ако се постигне общоевропейско решение за процедура, чрез която държавите членки да получават респиратори от производители.
Капацитетът на инфекциозните клиники и отделния в България за приемане и лечение на пациенти с COVID-19 може да бъде удвоен в рамките на 24 часа при необходимост, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към настоящия момент функционират 740 инфекциозни легла у нас, а по заповед на министъра на здравеопазването допълнително са разкрити и вече са в готовност за работа 3 допълнителни лечебни заведения за болнична помощ на територията на столицата. При необходимост същата мярка ще бъде приложена и в други градове в страната.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I