Няма да има мораториум за битовите задължения, токът и водата следва да се плащат в определените срокове.
Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на репортерско питане.
От 24:00 часа във вторник България спира полетите от Италия и Испания - двете най-засегнати от коронавируса европейски държави. Това пък съобщи транспортният министър Росен Желязков на извънреден брифинг в Министерски съвет.
"Ние даваме възможност на нашите сънародници от тези държави в понеделник и вторник да се приберат с ясното съзнание, че това е поставяне под 14-дневна карантина", каза той.
Припомняме, че заразените с коронавируса COVID-19 в България нараснаха до 43-ма, след като днес бяха обявени още два случая, единият от София, а другият от Плевен. По неофициална информация днес е установен и един случай във Варна, съобщава „Дневник“.
От началото на разпространяването на заразата в страната починаха двама души.
Страната е в извънредно положение със затворени ресторанти, барове и нощни клубове, образователни институции и са отменени всички спортни, културни и обществени събития. Вчера Националният оперативен щаб се обяви за въвеждане на още по-строги мерки срещу разпространяване на заболяването, а премиерът Бойко Борисов заяви, че подкрепя подобни мерки.
Създава се логистично-координационанен център, който отговаря за защитните облекла и средства. Негов ръководител ще е директорът на пожарната Николай Николов.
„С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа заради извънредното положение, въведено от правителството, като там сме готови да помогнем с финансови ресурси. Това, което искам да предложа като мярка, която ще е краткосрочна, защото тя не може да работи дълго е следната: онези фирми, които са засегнати и имат намерение да съкращават персонал, нека да не го правят, а вместо това да кандидатстват в Агенцията по заетостта. Вместо да ги освобождават, държавата е готова да поеме за първия месец 60 процента от възнаграждението на служителите'', каза финансовият министър.
,,Допълнителните средства от 1000 лева на месец за медицинските лица ще бъдат осигурени от ОПЧР. С парите ще са подпомогнат служители в РЗИ и Бърза помощ. Част от средствата ще отидат за безопасни условия на труд и междуболничен транспорт, както и откарването на пациентите под карантина до и от домовете ми'', информира социалният министър Деница Сачева.
Европейският фонд за регионално развитие ще покрие част от средствата за защита. Още 20 млн. от ОПЧР ще бъдат на разположение от общините, за да се разшири патронажната грижа. Тя покрива 43 000 човека, но вече ще бъдат обхванати и хората под карантина.
"На над 400 000 работещи пенсионери ще бъдат преизчислени служебно пенсиите, така че те не трябва да ходят в НОИ", каза министър Сачева.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I