По маските (защитни, хирургични) ще ги познаете. Силните и слаби държави.
По маските ще познаете народите. Този, който вярва в управляващите го, и онзи, който дежурно е недоволен, защото десетилетия е бил прецакван.

Бедността е най-страшният вирус. Подхранван от паниката мащабите и пораженията ще са в пъти повече от жертвите.
България е на последно място по стандарт на живот в Евросъюза. Знаете го, усещате го. Корупцията изяде мечтите на хората за добруване. Всеки един от вас знае поне за една далавера на местно или национално ниво. Личното облагодетелстване се превърна в скритата управленска програма на всяко едно правителство на т.нар. преход. Никаква мисъл за народа…
В един момент идва криза и истината лъсва с най-грозната си усмивка.

***

В Италия пеят. От балконите. 60 милиона са под карантина. Но хората повдигат духа си. Те знаят, че държавата е силна и това си личи. Всички са отговорни и всеки един ще понесе кризата от разпространението на вируса. Кредитите бяха замразени, изплащането на сметки за потребление на ток, вода и т.н. се отлага във времето. Работодателите отпускат допълнителен отпуск за своите служители. Дори в най-затънтеното село се стоварват контейнери с маски, обдишващи апарати, най-необходимите лекарства. Всичко е безплатно. Храна се доставя до домовете.
И хората спазват дисциплината и пеят. За да повдигнат духа си, защото виждат силата на държавата в ситуация на огромна криза…

***

Фармацевтичният съюз в България изпраща открито писмо. Искат маски и предпазни средства за персонала, който е на първа линия в борбата с вирусите. В спешен порядък. Защото нямат! Нямат маски, които от 15 стотинки за брой вече са 3 лева.
Нищо не е безплатно в България. Пишат се мерки с обещание да бъдат още по-строги. Генерал емен ще ревне по телевизията, а трябва да повдига духа на „войниците“…

***

Кризата показва силата на една държава.
В едната пеят, в другата хлипат.
Пазете се!
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I