„Бусовете спряха заради карантината. Оставаме без колети от България. Край на домашната ракия срещу вирусите, лютеница, родни храни“. Това обявиха гурбетчии от Родопите, които от години живеят на Апенините.
Италия стартира безпрецедентни мерки срещу разпространението на коронавируса, обявявайки национална карантина. По последни данни, повече от 9000 души в Италия са заразени, а починалите са 463-ма.
В същото време хиляди нашенци работят и живеят на Апенините. Десетки превозвачи пък правиха ежеседмични курсове до страната, траспортирайки колети в двете посоки. Те обаче са преустановили дейност, поне до април, до когато е обявена националната карантина.
В същото време всеки завърнал се от Италия в България подлежи на 14-дневна карантина в домашни условия.
Припомняме, че тя вече приключи за осемте ученици от Кърджали и двамата учители, които се завърнаха след 16-дневен престой в района на Милано. Всички са здрави.
„Има страх, паника, усеща се навсякъде. Трафикът в Рим никога не е бил толкова облекчен. Хората се запасяват с хранителни продукти. С десетки хора от Родопите съм разговаряла към момента, които не смятат да се прибират на този етап в България“, посочи за „24х7 Родопи“ 60-годишна жена от Кърджалийско. Тя работи в района на Рим от 13 години.
Снимка: Ройтерс
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I