Ще дойде време безднадежността да счупи прозореца

Знаете за чашата, с вода до половината в нея, и философията на оптимиста и песимиста за нея.
Знаете и за медицинската сестра, която излезе на перваза на прозореца на Народното събрание.
Една пък плеймейтка, или нещо от сорта, по съвместителство настояща писателка по теми „ку*ви, мутри, житие и битие“, реши да оплюе прозоречната форма на протест.
Защото дамата е в друга част на стълбата. Тя не се докосва до болни изпосталяци за по 700 лева на месец. В държавата на слугите-оптимисти „Златките“ са част от фоновите настройки.

***

Безнадежността е пътят към безсмъртието и единственият възможен към свободата. А тя идва с песимизма. Нито един революционер не е хранил надежда за успех, нито един не е смятал, че ще живее в свободна земя. И въпреки това са тръгнали. Сега всеки иска да е като Левски и Ботев, ама никой не смее да поеме към Балкана въоръжен или да увисне на бесилото. Дори Христос се моли за последно с „Ако може да ме отмине тази чаша, но нека бъде волята ти“ и крачи по Виа Долороса.
Смисълът на безнадежността е дилемата за страха и безсмъртието. Всеки изпитва страх, но само истински смелият тръгва срещу него въпреки него. Другият си стои у дома и с умиление си спомня героичното минало, в което не е взел участие.
Другата дилема-към свободата, но в друг свят, или на тази земя в сигурността на оковите? Съвсем различен е въпросът „За кого се бориш“. За измекярите, които ще останат и после ще ала-балстват речи с венци за по 20-50 лева на паметника?
Оптимистът ще намери винаги нещото, което ще го задържи и той неусетно ще запази статуквото. Песимистът ще пребори безнадежността и страховете-с лице към тях и без заден изход за стремежите си.
Не търсете безпрекословно победата за България в едното и не отричай другото като път към вечността на идеалите.

***
Ще дойде време, когато песимистът ще чупи прозорците на безнадежността. Ще дойде време, когато тунингованият и охранен оптимист ще трябва да отвори истинската книга…

На снимката: Едната е на прозореца, другата… в социалните мрежи. Тунинг срещу реалност
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I